naravni
 
zgodovinski
 
reke

Zabava in šport

Pohodništvo in kolesarjenje

Čebelarsko – vinogradniška pot

 Iz Dolenje vasi se podamo skozi gozdno območje Črne mlake, kjer naletimo na strelske jarke in bunkarje (2. svetovana vojna). Gozdna pot nas pripelje mimo vinogradov in zidanic do čebelnjaka in klavž, zaščito pred hudourniškimi vodami potoka Čelčan. Pri zidanici si ogledamo staro sončno uro in po krajšem spustu začnemo dvigati na območje vinorodnih Čel. Mimo Godlerjevega hrama in kmetij Molan in Župevc se strmo dvignemo do domačije Špiler, kjer lahko okušamo tradicionalne kulinarične dobrote. več

Knapovska pot

Začetek poti je pri Kocki rudarjenja, spomeniku vseh generacijam rudarjev akademskega kiparja Toneta Demšarja, ki se nahaja v parku pred nekdanjo upravno stavbo premogovnika Senovo. Pot nadaljujemo proti severu, proti zaselku Belo. Pri hišni številki Reštanj 60 se pot obrne proti zahodu ter nas vodi ob južnem robu nekdanjega dnevnega ali površinskega kopa. Na Reštanju si ogledamo objekt nekdanje strojnice (mašinhausa), kjer se ob predstavljenih eksponatih seznanimo z zgodovino premogovnika. več  

Krška pot

Krška pot je krožna pot, ki od ribnika v Resi vodi na Libno, znano arheološko najdišče starejše železne dobe in se po grebenu nadaljuje do Pleterja, kjer se priključi turistični poti do nekdanjega perišča in se po grabnu nadaljuje do Zdol. Od tam vodi pot čez travnike in gozdove, mimo ribnika pri Anovcu, mimo mogočne lipe pri vasi Ponikva, kjer prečka cesto in se nadaljuje po gozdni poti do asfaltirane ceste (pri Vinski kleti Resnik). Od pelje pot po asfaltirani cesti mimo vinogradov do najvišje točke poti, vrha Grmade (488 m) s planinskim hramom, od koder se odpira čudovit razgled na Dolenjske griče Krško-brežiško polje z Gorjanci in Trdinovim vrhom na jugu, Sljeme na vzhodu in Zasavski Triglav, Kum na zahodu. Z Grmade se pot priključi Trapistovski poti do križišča s kapelico, kjer se naša pot nadaljuje po asfaltirani cesti nazaj do izhodišča na ribniku. več

Po poti Josipine Hočevar

Pot Josipine Hočevar vas popelje iz starega mestnega jedra Krško po sledeh, ki jih je v mestu pustila dobrotnica Josipina. Začne se pri Mestnem muzeju Krško, kjer ima Josipina stalno mesto v muzejskih zbirkah. Sledi ogled župne cerkve Sv. Janeza Evangelista, kje so razstavljeni medaljoni, med drugim tudi medaljon Ivana Zajca, ki mu je Josipina dajala v tistem času štipendijo. Mimo Hočevarjevega trga se pot nadaljuje do Mestnega parka, kjer je doprsni kip Josipine Hočevar in mimo Gasilskega doma do cerkve Sv. Rozalije, v kateri je spominska plošča, ki jo je dal Josipini v zahvalo vgraditi takratni župan Mencinger. Pot se nato vzpne na Trško Goro proti cerkvi Sv. Jožefa in krožno mimo dijaškega doma vodi nazaj v staro mestno jedro. Na poti ne gre prezreti še Kapucinske knjižnice. več

Adrenalinski športi

Speedway

Tradicija speedway športa v Krškem je že dolga, saj je Krško poleg Ljubljane eno večjih športnih središč za tovrstno dejavnost. Od tu izhajajo mnogi dirkači, ki so mojstri v svoji panogi. Ljubitelji moto športa si lahko na stadionu Matije Gubca v Krškem ogledajo speedway dirke. Speedway dirke se vrstijo od aprila do septembra v sklopu državnega prvenstva, kvalifikacij za svetovno prvenstvo, pokalnih tekmovanj, prvenstva klubov in posameznikov.

Karting

V Krškem se nahaja sodobna karting steza, kjer potekajo dirke s karti, šola varne vožnje ter možnost izposoje gokarta. Prav tako ponujajo možnost organizirane dirke za zaključne skupine, ki pričara pravo dirkaško vzdušje s podelitvijo pokalov in penine.

Paintball

Paintball poligon na Straži pri Raki se ponaša s statusom najbolj urejenega poligona v Sloveniji. Maksimalno doživetje igre omogočajo objekti kot so barake, rovi, mostovi, gnezda, kamuflažne mreže, ki burijo domišlijo in duha tudi airsoft igralcem. Igrišče v velikosti 5.000 m2 so oblikovali tekmovalci, tako da omogoča odlično igrivost, spremenljivo gibanje in različne taktike na poti do uspeha. Omogočajo najem vrhunske in redno vzdrževane opreme za maksimalno 40 igralcev hkrati.

Vir: TIC Krško

Čolnarjenje

Zanj so največje možnosti na reki Krki, ki s svojim lenobnim tokom brez večjega padca ne dela težav niti manj izkušenim ali začetnikom. V idilični pokrajini se v njenem toku skozi Krško občino menjavajo skoraj stoječi odseki z lahko obvladljivimi brzicami in otočki na pregradah iz lehnjaka. Za ribolov domačini uporabljajo plitve lesene čolne, za plovbo pa so najbolj primerni kajaki in kanuji, tudi zaradi tu in tam dokaj plitvega rečnega toka.

Vir: TIC Krško

Lov

Del lovišč leži na severnih pobočjih Gorjancev, ki se preko reke Krke nadaljujejo v Krakovski gozd do Trške Gore nad Krškim ter na levem bregu Save vse do Bohorja. Po loviščih so na voljo visoke preže, poskrbljeno pa je tudi za solnice, ki so namenjene predvsem srnjadi, obiskuje pa jih tudi jelenjad in divji prašiči. Lovske družine obstojajo že nekaj let in v tem času se je izmenjalo že dosti lovskih rodov, a njihovo poslanstvo ostaja še vedno isto, živeti v sožitju z naravo in živalmi.

Ribolov

Ribolov poteka v tekočih vodah in ribnikih. V ribolovu na reki Krki bodo uživali lovci na velike divje krape, linje, ploščiče in platnice. Ribiči priporočajo lov soma, ščuke in smuča iz čolna. Ribiške družine skrbijo za ribnike, bogate s številnimi vrstami rib. Potok Studena je naseljen s potočno postrvjo, klenom, zeleniko in podustjo, potok Obrh pa s potočno postrvjo ter klenom. Potok Senuša je naseljen s potočnico, klenom ter ščuko. Lačni potok je naseljen s potočno postrvjo in klenom. Potok Sušica pa s potočno postrvjo, klenom in podustjo.

Vir: TIC Krško

Konjeništvo

V kraju Brege pri Drnovem stoji hipodrom Brege, kjer potekajo kasaške in galopske dirke. Ob samih nastopih konj in njihovih častnikov v času dirke potekajo še vzporedje dejavnosti, predvsem sklepanja stav, ki na taki prireditvi ne smejo manjkati. Na hipodromu potekajo razna ocenjevanja, razstave in žigosanje konj in žrebet.

Vir: TIC Krško

Dotik čarobne gline

Glina je zapeljiv material. Dotik z njo prizemljuje, delo na vretenu pomirja, iskanje lastnega izraza sproža kreativnost, končan predmet nosi energijo, ki jo je prejel med peko. Keramični izdelki nastajajo v sozvočju zemlje, vode, zraka in ognja, avtorski pečat pa izraža dialog med ustvarjalcem in temi elementi v razumevanju in iskanju lepote.

Vir: TIC Krško

Zanimivost: Kopanje in plavanje - Možnost kopanja in plavanja je na bazenu v Brestanici  in v reki Krki, a v glavnem v toplem poletnem času.

Vir: TIC Krško