naravni
 
zgodovinski
 
reke

Narava

Mestni park

http://www.zkts-ms.si/sites/zktsms/files/styles/large/public/content/images/mestni_park.jpg?itok=HkCfEGhnMestni park je eden najlepših ohranjenih grajskih parkov v Sloveniji in se razprostira na površini devetih hektarjev in pol. V njem so dvestoletni hrasti, gabri, jeseni, lipe, za angleški park značilne travne zaplate in majhno umetno jezero. Do grajskega poslopja vodi od evangeličanske cerkve skozi park Trubarjev drevored, ob njem pa je nekaj javnih plastik: doprsni kip prvega slovenskega pisatelja Primoža Trubarja, delo kiparja Draga Tršarja, spomenik učiteljem, ki so padli v 2. vojni, in spomenik prvim prekmurskim pisateljem, delo Ferija Novaka, postavljen ob 20–letnici priključitve Prekmurja k Sloveniji. V parku je organizirano razvrščenih 19 kamnitih litopunktur, delo kiparja Marka Pogačnika.

V mestnem parku je tudi otroško igrišče, kvaliteto zelenih površin pa dopolnjuje Fazanerija, ostanek nekdanjega gozda na severozahodu mesta. Po zelenih površinah mesta vodi zelena pot, ki se prične in zaključi pred Pokrajinsko in študijsko knjižnico.

Vir: Zavod za kulturo turizem in šport  

Reka Mura

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ac/Halbenrain_Bridge_2.JPG/1024px-Halbenrain_Bridge_2.JPGZ reko Muro so ljudje, ki živijo ob njenih bregovih, predvsem izjemno čustveno povezani. Skozi zgodovino je nenehno spreminjala tok in ustvarila mnoge mrtvice, ki so v domišljijo zbujale rečne vile in druga mitska bitja, dajale navdih pesnikom in slikarjem, danes pa so še vedno prostor redkih rastlinskih in živalskih vrst. Njena struga je bila regulirana, tok je postal hiter, toda skrivnost mrtvic in posebna srebrna svetloba, ki se v zgodnjih jutrih ustvarja na reki, sta ostali. Ljudje zaradi poplav nikoli niso naselili njenega obrežja, so pa zato gradili brode, kakršen še vedno vozi pri Krogu ter povezuje Prekmurje in Štajersko, in mostove, kakšen je tudi 833 m dolg avtocestni most, najdaljši most v Sloveniji. Ob Muri so urejene sprehajalne poti, prostori za piknike, v Krogu in Bakovcih organizirajo spuste po reki, cela občina Murska Sobota pa je izhodišče kolesarskih poti, ki vodijo v naravo: k Muri, v ravninske vasi Ravenskega in Dolinskega ali na obronke Goričkega.

Zanimivost: V mestnem parku je tudi otroško igrišče, kvaliteto zelenih površin pa dopolnjuje Fazanerija, ostanek nekdanjega. Po zelenih površinah mesta vodi zelena pot, ki se prične in zaključi pred Pokrajinsko in študijsko knjižnico.

Vir: Zavod za kulturo turizem in šport

Reka Lendava

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/52/Ledava1.JPG/1024px-Ledava1.JPGLédava (nemško Limbach, madžarsko Lendva) je reka v severovzhodni Sloveniji in sosednji Avstriji, levi pritok Mure. Izvira pri vasi Pichla na avstrijskem Štajerskem, po nekaj kilometrih priteče v Slovenijo, teče proti jugu do umetnega Ledavskega jezera, nato zavije proti jugovzhodu in teče ves čas po severnem delu Murske ravnine. V spodnjem toku je mejna reka med Slovenijo in Madžarsko, nato pa se na najvzhodnejši točki Slovenije, slovensko-hrvaško-madžarski tromeji, izliva v Muro

 Obsežen del poplavne ravnice med desnim bregom Ledave in Mure, ki je pomemben habitat za črno štorkljo, srednjega detla in belovratega muharja, je vključen v evropsko omrežje Natura 2000, katere namen je ohranitev biotske raznovrstnosti.

Vir: Wikipedia