naravni
 
zgodovinski
 
reke

Zabava in šport

Mestna rekreacija v Ljubljani

Tivoli Park (photo: B. Jakše & S. Jeršič)Podobo Ljubljane že blizu središča mesta zaznamujejo sprehajalne poti ob reki Ljubljanici in slikoviti Botanični vrt. V poletnem času se je po Ljubljanici med drugim mogoče voziti tudi s kanujem ali supom.

Največji mestni park, Tivoli, prehaja v hriba Rožnik in Šišenski hrib, ki sta pokrita z gozdom in dobesedno prepredena z rekreacijskimi potmi. Podobno je tudi na drugem koncu Ljubljane, na hribu Golovec.

Pot spominov in tovarištva

http://www.visitljubljana.com/file/1020056/pst-3.jpgNamenjena je predvsem hoji in teku, na njej pa je dovoljeno tudi kolesarjenje z navadnimi kolesi pod pogojem, da pešci niso ogroženi. Prepovedane so vožnja z motornimi vozili, gorskimi kolesi in ježa. Pot, ki jo imenujejo tudi Pot ob žici ali pa Zeleni prstan, je večinoma peščena, deloma pa vodi tudi skozi naseljene dele mesta, kjer je ponekod asfaltirana. Na več odsekih je obdana z drevoredom. Označena je s tablami, na katerih je orisan njen potek, pohodnike pa po njej usmerjajo tudi okrogle kovinske oznake, ki so vzidane v tla. Ob njej stojijo spominski kamni, ki označujejo položaje nekdanjih bunkerjev.

Najbolj priljubljeni so odseki Poti med naslednjimi mestnimi predeli: od Viča do Šiške (od Dolgega mosta do Koseškega Bajerja), od Bežigrada do Žal (od Športnega parka Stožice do pokopališča Žale), od Fužin do Rudnika (od Gradu Fužine do Dolenjske ceste). Ta odsek poteka čez hrib Golovec, ki je pokrit z gozdom in ponuja številne možnosti za rekreacijo na prostem.

Grajski grič in Šance

Photo: Primož HiengGrajski grič, na katerem se nad zgodovinskim mestnim jedrom dviga Ljubljanski grad, je prepreden s sprehajalnimi potmi, njegov večji del pa je pokrit z urejenim gozdom. Vzpon nanj traja približno 20 minut in je mogoč iz vseh smeri. Najbolj priljubljene med njimi so tiste, ki vodijo iz starega mestnega jedra.

Vrh Grajskega griča zaznamujejo slikoviti drevoredi in razgledne točke, ki ponujajo izjemne razglede na mesto z vseh smeri, na severni strani pa tudi na Kamniške Alpe. Za ljubitelje rekreacije je na voljo trim otok s šestimi telovadnimi napravami.

Najbolj posebna med potmi na Grajskem griču vodi po obzidju na Šancah. To zanimivo sprehajališče v prijetni senci krošenj dreves je uredil arhitekt Jože Plečnik. Zanj je uporabil ostanke nekdanje utrdbe, do katere je v 16. stoletju vodilo podaljšano grajsko obzidje, ki pa danes ni več ohranjeno.

Rožnik

Photo by: Mark StaplesIz Tivolskega parka potekajo sprehajalne in rekreacijske poti na vrh Rožnika, z gozdom pokritega hriba, visokega 391 m. Vrh je priljubljena izletniška točka Ljubljančanov že od prve polovice 19. stoletja. Nekoč je bilo na hribu zavetišče za gobavce, kasneje pa pribežališče mestnih prebivalcev pred epidemijami.

Na Rožniku je že v 16. stoletju stala cerkev Marijinega obiskanja, ki so jo v sredini 18. stoletja prezidali po načrtih arhitekta Zullianija. Pod cerkvijo so v začetku 19. stoletja odprli gostilno Pri Matiji. V gostilni je občasno stanoval najpomembnejši slovenski pisatelj Ivan Cankar. Danes je v stavbi nasproti gostilne na ogled Cankarjeva spominska soba. Po pisatelju so vrh Rožnika poimenovali Cankarjev vrh in na njem postavili pisateljev spomenik, delo kiparja Frančiška Smerduja.

Od mreže poti, ki prepredajo Rožnik, je najbolj zanimiva približno 3 km dolga Jesenkova pot, poimenovana po botaniku in genetiku Franu Jesenku (1875–1932). Ob njej je z napisi označenih 30 različnih drevesnih vrst, ki rastejo na tem območju. Nekatere med daljšimi rekreacijskimi potmi na Rožniku se nadaljujejo čez sosednji Šišenski hrib in vodijo vse do Mosteca, kjer sta priljubljen rekreacijski center in prireditveni prostor. Pod Rožnikom je živalski vrt.

Laguna

http://www.visitljubljana.com/file/490008/laguna-3.jpgMestna plaža Laguna v hotelsko sprostitvenem kompleksu Ljubljana Resort ponuja tri sodobno urejene zunanje bazene z ogrevano vodo, več kot 60 vodnih efektov, obsežne in lepo urejene tlakovane in travnate površine z ležalniki, dva otoka, igrišče za odbojko na mivki, otroško igrišče, dva dnevna bara in sladoledni vrt.

Kopališki kompleks, ki že več let zapored nosi naziv Slovensko naj kopališče v kategoriji bazenskih kopališč, ponuja tudi živahno dogajanje z vrsto organiziranih aktivnosti za odrasle in otroke, nočno kopanje in zabave z DJ-ji elektronske plesne glasbe. Urnik: Od junija do septembra: vsak dan 9.00-20.00.

Ponudbo Lagune dopolnjujejo ostale storitve Ljubljana Resorta, hotel, avtokamp, mobilne hišice, pokrit športni center, fitnes, lepotni kotiček, različne rekreacijske dejavnosti na prostem ter Gostilna Štern.

Mostec

http://www.mostec.si/uploads/images/IMG_1880.JPGMostec, ki leži na severozahodnem pobočju Rožnika ob Večni poti in v neposredni bližini Živalskega vrta, je ena najbolj priljubljenih rekreacijskih točk v Ljubljani. Obiskovalcem ponuja sprehajalne poti po prijetnem gozdnatem terenu, sodobno opremljeno trim stezo, več pohodnih poti, ki vodijo na Rožnik ter bližnji Šišenski hrib, in možnost oddiha v gostišču ob smučarskih skakalnicah Smučarskega kluba Ilirija.

Iz Mosteca ni daleč do Cankarjevega vrha na Rožniku, nekatere pohodne poti pa prek pobočij Rožnika vodijo tudi do parka Tivoli in središča mesta. Poti večinoma niso označene, zato svetujemo hojo po tistih, ki so bolj uhojene. Iz Mosteca na nasprotni strani Večne poti pridete do Koseškega bajerja in od tam na Pot spominov in tovarištva, ki obkroža celotno mesto. Del Poti spominov in tovarištva, ki vodi od Koseškega bajerja do Viča, velja za enega od najlepših. Ob njem so postavljene tudi telovadne naprave na prostem.

Park Špica

Photo: Dunja WedamLe deset minut od centra Ljubljane se nahaja prenovljeno nabrežje Ljubljanice, ki je znano po imenu Špica (ime izhaja iz špičastega kopnega dela). Špica je bila nekoč ljubljansko kopališče in tudi danes je zaradi prijetnih zelenih in lesenih površin Špica videti kot plaža, kjer številni Ljubljančani in obiskovalci Ljubljane v lepih dnevih lovijo sončne žarke.

Leta 2009 je bil odprt tudi nov most, 38 metrov dolga Hladnikova brv na Špici, ki mesto povezuje z zelenim zaledjem, predmestjem in Botaničnim vrtom. Brv je zamišljena kot ultralahka struktura, namenjena pa je pešcem in kolesarjem.

Športni park Kodeljevo

http://www.visitljubljana.com/file/292009/azflaxqsuu.jpgŠportni park Kodeljevo leži v zelenem okolju ob vznožju Golovca, v nekdanjem parku ob Gradu Kodeljevo. Poleg največjega bazenskega kompleksa v Ljubljani z letnimi bazeni na prostem in pokritim bazenom park obsega še atletski in nogometni stadion, športno dvorano, teniška igrišča, zunanja igrišča za košarko, rokomet in mali nogomet ter namiznoteniško dvorano. V športnem parku deluje tudi Fakulteta za šport.

Športni park Tivoli

http://www.visitljubljana.com/file/415756/tivoli-0.jpgŠportni park Tivoli obsega veliko in malo Dvorano Tivoli, v katerih potekajo hokejske, košarkarske in druge tekme in koncerti ter največji ljubljanski rekreacijski center s kopališčem, savno, fitnesom, bowling centrom, gostinskim lokalom in vrsto organiziranih športnih dejavnosti.

Kopališče Tivoli ponuja tri bazene. Veliki plavalni bazen meri 25x21 metrov, poleg njega pa sta na voljo še manjša šolski in otroški bazen. Zunanje športne površine med drugim obsegajo kotalkališče, zimsko drsališče na prostem in deset teniških igrišč.

Zanimivost: Lumpi Park - Športno zabaviščni park pred Dvorano Tivoli v Ljubljani ponuja igrala in aktivnosti na prostem za otroke, ki jih sproti prilagajajo posameznim letnim časom. V poletnem času so na voljo napihljiva igrala, proga z avtomobilčki, drčo, trampolin ter aktivnosti v bazenu. Pozimi je v Lumpi Parku urejeno drsališče na prostem, na voljo pa je še nekaj drugih zimskih aktivnosti.

Vodno mesto Atlantis

AtlantisVodno mesto Atlantis je razdeljeno v tri sklope, namenjene obiskovalcem različnih starosti. Obsega 16 bazenov (6 večjih, 4 otroški in 6 namenskih) s skupaj približno 1800 kvadratnimi metri vodne površine. Kompleks, katerega pokriti del meri skoraj 15.000 kvadratnih metrov, naenkrat lahko sprejme 1600 obiskovalcev.

Prvi sklop, Termalni tempelj, je namenjen nekoliko starejšim obiskovalcem in obsega termalne bazene, kaskadne kopeli in tri bazene z masažnimi klopmi. Drugi sklop, Svet doživetij, poleg bazenov ponuja še številne vodne atrakcije, med njimi hitro reko, dolgo od 150 do 200 metrov, kraške jame, skozi katere je mogoče plavati pod vodo, bazen z valovi in atolskim otokom, dva velika tobogana itd.

V tretjem sklopu, Deželi savn, stojijo različne savne. V zunanjem delu z bazenom so na voljo nalivna, bio, kamnita in zemeljska savna, v notranjem pa je med ostalim na voljo tudi vroča kopel v podzemni jami. V vodnem mestu obratujejo tudi kozmetični, frizerski in tajski masažni salon. Poleg siceršnje ponudbe organizirajo tudi tematske zabave, poletne športne igre, prireditve, tekmovanja, tematske tedne, ponujajo možnosti praznovanj rojstnih dnevov, obletnic ipd.

Pohodniške in kolesarske poti

Poleg priljubljenih točk za krajše izlete peš ali s kolesom, kakršne so Šmarna Gora, Katarina, Kurešček, Zaplana itd., se lahko podate tudi na daljša raziskovanja, saj je del pohodnih poti, ki so večinoma dovolj pregledno označene z markacijami, med seboj povezan v daljše transverzale.

Golovec

Hrib Golovec se dviga nad vzhodnimi predeli Ljubljane. Po njem poteka vrsta dobro urejenih rekreacijskih in kolesarskih poti. Nekoč je bil hrib večinoma gol (odtod izhaja tudi njegovo ime), po letu 1890 pa so ga začeli načrtno pogozdovati. Za časa Rimljanov je bil v 2. stoletju n.š. z Golovca v Emono speljan vodovod. Kasneje je na Golovcu stal dvorec družine Wester, ki pa ga danes ni več. Danes na hribu stoji astronomski observatorij.

Šmarna Gora

http://www.visitljubljana.com/file/1335297/smarna-gora-5.jpgVzpon na Šmarno Goro (667 metrov nadmorske višine) traja med pol do nekaj več kot ene ure, odvisno od poti, ki si jo izberete. Urejenih in označenih poti, povečini relativno nezahtevnih, je približno petnajst. Na vrhu se razprostira čudovit razgled na Kamniške in Julijske Alpe, po Ljubljanski kotlini in celo na Dolenjsko s Trdinovim vrhom. Na vrhu poleg gostilne stoji še baročna cerkev Matere božje, sezidana v prvi polovici 18. stoletja. V njej je služboval tudi sloviti »triglavski župnik,« duhovnik, skladatelj in planinec Jakob Aljaž, domačin, rojen v vasici Zavrh ob vznožju hriba. Najstarejša znamenitost na Šmarni Gori je kužno znamenje, ki so ga postavili preživeli v bojih proti Turkom in kugi. Na vrhu je tudi znameniti zvonček, ki naj bi tistim, ki nanj pozvonijo, uresničil skrite želje.

Zahodni del Šmarne Gore, ki je 7 metrov višji od vzhodnega, se imenuje Grmada. V času turških vpadov so kot znak za nevarnost na vrhu Grmade kurili kresove. Na Šmarno Goro, čez Grmado, vodi tudi krožna učna pot, dolga 4,5 km. Ob poti so postavljene informacijske table z opisi rastlinskega sveta (832 vrst rastlin in kar 263 vrst gob).

Velika Planina

http://www.visitljubljana.com/file/72950/velika-planina-1.jpgVelika planina je visokogorska planota, ki jo krasijo številne naravne lepote, na njej pa si je mogoče ogledati tudi najbolje ohranjeno pastirsko naselje v Evropi. Dostop nanjo je mogoč z gondolo. Velika planina ponuja številne možnosti za planinarjenje in druge vrste rekreacije, na njej pa je urejenih tudi več smučišč. Okolje Velike planine zaznamujejo razsežni pašniki ter številne kraške značilnosti kot so vrtače in kotline. Arheološka najdišča na planoti pričajo o tem, da so jo ljudje naseljevali že v prazgodovini. Med posebnostmi planine si je vredno ogledati še brezni Mala in Velika Veternica, kjer se sneg zadrži vse do konca poletja.

Rakitna

Photo by: Aleš FevžerRakitna leži v osrčju velike kraške planote, na nadmorski višini 800 metrov v osrčju Krimsko - Mokriškega hribovja. Znana je po svojem blagodejnem podnebju, ki ga ustvarja mešanje sredozemskih in alpskih zračnih tokov. V vasi je tudi klimatsko zdravilišče za otroke.

Jezero na Rakitni je priljubljena izletniška točka v slikovitem naravnem okolju ter izhodišče vrste sprehajalnih in pohodnih poti. Ob njem stoji sodoben hotel, ki ponuja udobje za najbolj zahtevne goste. V jezeru se je poleti mogoče kopati, pozimi pa se na njem drsati. Zelo dobre so tudi možnosti za ribolov, loviti je mogoče krape, amurje, ostriže ter postrvi. Jezero na Rakitni je izhodišče za priljubljeno krožno sprehajalno pot (40 minut hoje) ter za arheološko učno pot (ura in pol hoje), ki vodi do ostankov rimskega obrambnega stolpa in obrambnega obzidja (Claustra Alpium Iuliarum) iz 3. st. n. št. Rakitna je tudi izhodišče za daljše pohodne in kolesarske poti. Najbolj priljubljena med njimi vodi na bližnji Krim (1107 m). Okoli Rakitne so tudi obširni tereni za tek na smučeh.

Adrenalinski športi in posebna doživetja

Poletni park na Krvavcu ponuja najširšo izbiro aktivnih doživetij na prostem na enem mestu. Za tiste, ki si želite nepozabnih doživetij, pa so v Osrednji Sloveniji na voljo športi na divjih vodah, vožnje z baloni, panoramskim letalom, helikopterjem, hovercraftom in še marsikaj.

Poletni park Krvavec

http://www.visitljubljana.com/file/365832/poletni-park-krvavec-1.jpgPoletni park na Krvavcu je namenjen aktivnim doživetjem na prostem. Ponudba doživetij obsega plezalni pustolovski park na drevesih z napravami različnih težavnostnih stopenj, proge za vožnjo z gorskimi kolesi, gorskimi karti in gorskimi skiroji, plezalni stolp, trampolin, poligon za lokostrelstvo, gibalno-spretnostni poligon, igrišče za frizbi golf, pri katerem je treba s frizbiji zadeti ciljni koš, in 100-metrski spust s tubo oziroma posebno zračno blazino.

Pustolovski park Geoss

http://www.visitljubljana.com/file/401678/pustol-park-geoss-1.jpgPustolovski park v vasi Slivna, blizu geometričnega središča Slovenije (GEOSS), ponuja štiri plezalne poti na drevesih. Poti so različnih težavnostnih stopenj in so postavljene na različnih višinah (od 1 do 11 metrov). Vse skupaj je mogoče prehoditi in preplezati v dveh do treh urah. Najlažja med njimi je primerna za otroke od četrtega leta dalje.

Urnik: 6. april do 21. junij: sobota, nedelja in prazniki 10.00-18.00, 22. junij do 1. september: vsak dan 10.00-19.00, 2. do 29. september: sobota, nedelja in prazniki 10.00-18.00, 30. september do 27. oktober: sobota, nedelja in prazniki 10.00-17.00.

Skok Sport

Skok Sport, podjetje družine Skok, iz katere je izšlo nekaj vrhunskih kajakašev na divjih vodah, ponuja organizirane rafting vožnje po reki Savi v okolici Tacna in Medvod.

Poleg tega je pri njih mogoče naročiti še kolesarske izlete, organizirane piknike ter vožnje s kanujem po reki Ljubljanici. Skupine lahko naročijo tudi rafting, kajak ali kanu izlete po slovenskih rekah kot so Sava (v zgornjem toku reke), Soča in Kolpa.

Ribolov v Osrednji Sloveniji

Slovenija je majhna država, ki pa jo zaznamujeta velika naravna raznovrstnost ter izjemno vodno bogastvo. Polna je vodnih izvirov, slapov, sotesk, visokogorskih, ravninskih, naravnih in umetnih jezer, za ribolov je zanimivih več kot 20 vrst sladkovodnih rib. Med vrstami ribolova je izredno popularno muharjenje, ki ima v Sloveniji dolgo tradicijo. Zelo dobre so tudi možnosti za beličarjenje in vijačenje. V rekah in potokih Osrednje Slovenije je mogoče loviti predvsem sulce, klene, potočne postrvi in lipane, v jezerih in ribnikih pa some, krape in ščuke.

Reka Ljubljanica, ki teče skozi Ljubljano, je eden od najboljših ciljev za kakovosten ribolov. Edinstvena "reka sedmih imen" na svoji poti večkrat ponikne v kraško podzemlje. Njena zadnja predhodnica, reka Unica, ki teče čez slikovito Planinsko polje, pa je ena najboljših slovenskih rek za muharjenje.

Unica na koncu Planinskega polja ponikne v podzemlje in spet privre na dan kot Ljubljanica na obrobju Ljubljanskega barja v okolici Vrhnike. Ljubljanica je, kot počasi tekoča reka, obdana z bujno vegetacijo, predvsem primerna za ribolov iz čolna. V svojih globinah skriva tako postrvi, lipane in sulce, kot tudi platnice, klene in ščuke.

Golf v Osrednji Sloveniji

Golf course TrnovoPoleg dveh največjih golf igrišč, Golfa Arboretum v Volčjem Potoku ter Golf igrišča Diners Cluba Slovenija v Smledniku s po 18 luknjami ter manjšega Golf igrišča Trnovo na obrobju mesta, ki obsega 9 lukenj, je na voljo še nekaj vadbišč.

Nekateri hoteli in gostišča v Ljubljani in okolici ponujajo pakete, ki združujejo igranje golfa z nastanitvijo ter ponudbo za oddih in sprostitev.

Od Ljubljane ni daleč niti do drugih golf igrišč v Sloveniji. Med največjimi in najbolj priljubljenimi so tista na Bledu, na Otočcu, na Gradu Mokrice, v Moravskih Toplicah in na Ptuju.

Golf Arboretum

http://www.visitljubljana.com/file/341608/golf-arboretum-1.jpgGolf igrišče ob največjem slovenskem parku, Arboretumu Volčji Potok, je izziv za izkušene igralce, primerno pa je tudi za začetnike. Poleg glavnega igrišča z 18 luknjami so na voljo še štiri vadbišča.

Srce igrišča in središče družabnega dogajanja je klubska hiša pri deveti zelenici s pogledom na umetno jezero. Igrišče odlikujeta lepo naravno okolje in razgled na Kamniške Alpe.

Golf igrišče Diners Club Ljubljana

GolfIgrišče Diners Cluba Ljubljana odlikujeta sodobna zasnova in ravninski teren, brez dreves ali drugih večjih naravnih ovir. Igrišče je zato primerno za izrazito dinamično igro. "Najdaljša" luknja na igrišču je druga (519 metrov za gospode in 465 metrov za dame).

Ponudbo igrišča zaokrožajo vadbišče z akademijo golfa ter klubska hiša z luksuzno restavracijo Evergreen. Igrišče odlikuje tudi ugodna lega, saj je hkrati zelo blizu Ljubljane, pa tudi Letališča Jožeta Pučnika na Brniku.

Število lukenj: 18, Površina: 64 hektarov, Dolžina: 6.200 metrov.

Golf igrišče Trnovo

http://www.visitljubljana.com/file/341637/golf-trnovo-1.jpgGolf igrišče Trnovo je javno igrišče (in je obenem prvo te vrste v Sloveniji). Igranje golfa je na voljo vsem obiskovalcem ne glede na znanje golfa. Za igranje ni potrebno imeti uradne izkaznice ali dovoljenja za igranje golfa. Za začetnike je na voljo vadbišče in vrsta tečajev golfa. Igrišče je primerno tudi za najbolj izkušene igralce, za katere so poseben izziv druga, tretja in šesta luknja.

Število lukenj: 9, Površina: 20 hektarov, Dolžina: 2.470 metrov.

Smučanje in zimski športi

http://www.visitljubljana.com/file/383976/aktivnosti-zimski-sporti.jpgTradicija smučanja v Sloveniji je ena najstarejših v Evropi. Janez Vajkard Valvasor je v svoji znameniti kroniki Slava vojvodine Kranjske (1698) omenil smučarje na Blokah in, kot prvi na svetu, tudi tehniko zavojev na smučeh.

Slovenska alpska in druga smučišča odlikujeta urejenost in lahka dostopnost iz večjih krajev. Velika Planina ponuja kombinacijo zimskih športov in wellnessa v bližnjih termah Snovik. Ljubljani najbližje veliko smučišče je Krvavec s 26 kilometri prog. Tudi druga znana smučišča, med njimi Kranjska Gora, Vogel in Kanin, niso prav daleč.

RTC Krvavec

http://www.visitljubljana.com/file/1388525/krvavec-1.jpgKrvavec je eno najpopularnejših slovenskih smučišč. Leži na nadmorski višini 1450-1971 m in obsega 26 km smučarskih prog vseh stopenj zahtevnosti. Zmogljivost vseh žičniških naprav je 13.700 smučarjev na uro. Smučišče, katerega ponudbo dopolnjuje več počitniških domov in drugih nastanitvenih objektov, se ponaša tudi z bogato dodatno ponudbo, ki med drugim obsega šolo smučanja, izposojo in servis smučarske opreme, poligon za začetnike in igrala za otroke. Krvavec odlikuje tudi ugodna lega, saj je od Ljubljane oddaljen le 25 km, od letališča Jožeta Pučnika pa le 8 km.

Smučarsko turistični center Stari Vrh

Smučarsko turistični center Stari VrhSmučišče Stari vrh je oddaljeno 35 kilometrov od Ljubljane, se razprostira na nadmorskih višinah med 580 do 1216 metri in obsega 55 hektarjev smučarskih prog. Na voljo so proge različnih zahtevnostnih stopenj, tako za zahtevnejše smučarje in snowboarderje kot tudi za začetnike in družine. Razširjen sistem umetnega zasneževanja omogoča smuko tudi ob manj ugodnih snežnih razmerah.

Dodatna ponudba: Možnost nočne smuke, sankališče (ob traku), igrišče na snegu, smučarske proge za tekmovanja.

Kranjska Gora

Kranjska Gora je prizorišče odmevnih športnih prireditev. Vsako leto se odvijata Svetovni pokal v smučarskih skokih in poletih v Planici ter smučarsko tekmovanje za Pokal Vitranc. Utrip dopolnjujejo tradicionalne zabavne, kulturne in etnološke prireditve.

Posebnost kranjskogorske smučarske ponudbe je raznolikost terenov, ki ponujajo kakovostno smučanje tako za začetnike kot vrhunske smučarje. Kranjska gora je znana po hitrem dostopu oziroma majhni razdalji od hotelov v mestu do smučišč. V okolici je urejenih tudi več kot 40 km tekaških prog. Na okoliških vrhovih se izvajajo tudi turno smučanje, ledno plezanje in sankanje.

Vir: Turizem Ljubljana

Zanimivost: Ljubljanski maraton je pravi slovenski tekaški praznik, ki se ga vsako leto udeleži blizu 18.000 tekačev iz okrog 40 držav. Ljubljanski maraton postaja vsako leto odmevnejši, veča pa se tudi število udeležencev. Tekači in tekačice se bodo pomerili v maratonu (42 km), pol maratonu (21 km) in rekreacijskih tekih na različnih razdaljah. Proge potekajo po širšem mestnem središču.

Vir: Turizem Ljubljana