naravni
 
zgodovinski
 
reke

Posebnosti

Največje znamenitosti Ljubljane

Dragon Bridge (photo: A Fevžer)Ljubljana velja za še neodkrit evropski biser, ki jo zaradi lepe arhitekturne podobe mnogi primerjajo s Prago. Njeno podobo so zaznamovala različna zgodovinska obdobja, najbolj pa nedvomno opus svetovno znanega arhitekta Jožeta Plečnika. Slednji je tudi urbanistično uredil osrednji del mesta. Njegov pečat se tako čuti povsod, še najbolj pa ob Ljubljanici, kjer je Plečnik med drugim ustvaril tudi znamenito Tromostovje. Reko in njene lepote najbolje doživite na vožnji s turistično ladjico.

Simbol Ljubljane je zmaj, ki kraljuje na Zmajskem mostu, najbolj prepoznavna značilnost mesta pa je nedvomno Ljubljanski grad. Z grajskega Razglednega stolpa se ponuja najlepši razgled na mesto, v grajskih prostorih pa je na ogled več muzejskih postavitev in drugih razstav, med njimi Slovenska zgodovina, Kaznilnica in Virtualni grad.

Ljubljana slovi tudi kot zeleno mesto, z vrsto lepih parkov in častitljivim Botaničnim vrtom, ki deluje že od leta 1810. Osrednji ljubljanski park, Tivoli, je priljubljena točka za druženje in sprostitev, hkrati pa tudi razstavišče na prostem, kjer so redno na ogled zanimive fotografije velikega formata.

Vir: Turizem Ljubljana

Zelena Ljubljana

Library under the trees in the Tivoli Park (photo: Dunja Wedam)Evropska komisija je junija 2014 podelila Ljubljani naziv zelene prestolnice za leto 2016 zaradi "dvigovanja okoljske zavesti med meščani, trajnostne strategije "Vizija 2025", implementacije vrste zelenih mestnih ukrepov v zadnjem desetletju ter impresivnega omrežja javnega prometa."

Ljubljana je mesto, ki se ponaša z odlično ohranjenimi zelenimi površinami in številnimi prijetnimi zelenimi kotički celo v samem središču mesta. Ena od posebnosti Ljubljane je tudi 35 kilometrov dolga Pot spominov in tovarištva, ki obdaja mesto tam, kjer ga je v času druge svetovne vojne obkrožala vojaška zapora z bodečo žico.

Vir: Turizem Ljubljana

Glavna tržnica

Photo: J. SkokGlavna ljubljanska tržnica ni zgolj nakupovalno središče, ampak je tradicionalno tudi kraj, kjer se Ljubljančani srečujejo in družijo. Glavna tržnica obsega tržnico na prostem (na Vodnikovem in Pogačarjevem trgu), pokrito tržnico med obema trgoma ter Plečnikove pokrite tržnice ob reki Ljubljanici. Na osrednjem delu tržnice lahko poleg svežega slovenskega sadje in zelenjave lokalnih kmetov, kupite tudi nekatere vrste tropskega sadja, balkonskih cvetlic, sadik in suhomesnatih izdelkov. V pokriti tržnici so na voljo suhomesnati izdelki, sveže meso, domači kruh iz krušne peči, domači piškoti in pecivo, različne vrste domačih sirov, suho sadje in oreščki, domače olivno in bučno olje idr.

Na Pogačarjevem trgu se vsako sredo odvija ekološka tržnica, kjer lahko kupite ekološka živila s slovenskih kmetij. Občasno  potekajo tudi različni tematski dogodki, na katerih se s kulinarično ponudbo, domačimi pridelki in ekološko prehrano predstavljajo ponudniki ter pridelovalci iz različnih regij in združenj.

Vir: Turizem Ljubljana

Kultura in umetnost

Ljubljana Festival (photo by: Nada Žgank)Kultura v Ljubljani ni le stvar prestiža, ampak je tako rekoč način življenja. Vsako leto se v mestu zvrsti okrog 10.000 prireditev. Zaradi živahnega kulturnega utripa, ki ga posebej zaznamuje izvirnost številnih uveljavljenih slovenskih umetnikov, je bila Ljubljana vselej tudi izziv tujim ustvarjalcem. Slednji jo z veseljem in pogosto obiskujejo tudi zaradi izjemnega občinstva.

Ljubljana praznuje 2000 let Emone

Emonans at the Kongresni trg square (photo: Aljoša Rebolj)Dva tisoč let pred Ljubljano je tu stalo rimsko mesto Emona. Leto 2014, ko Ljubljana praznuje jubilej Emone, bo zaznamoval živahen program dogodkov in doživetij, ki bodo obujala vzdušje rimskih časov.

"Salvete, grati nobis Emonam venitis" (Pozdravljeni, dobrodošli vi, ki ste prišli k nam v Emono)!

Leta 14. n.št. je rimska kolonija Julija Emona (Colonia Iulia Aemona) že stala na območju današnjega mestnega središča Ljubljane. O tem priča napis, ki govori o donaciji, ki sta jo mestu podelila cesar Avgust in Tiberij. Emona, ki je imela zaradi svoje lege pomembno vlogo v obrambnem sistemu rimskega imperija, je cvetela med 1. in 5. stoletjem n.št. V mestu, ki je bilo zgrajeno po rimskem vzoru in je delovalo v skladu z rimsko politično in religiozno ureditvijo, je verjetno živelo okoli 5.000 kolonistov, ki so se ukvarjali s kmetovanjem, trgovino in obrtjo.

Tradicionalne prireditve

Photo by: Dunja WedamMalo je mest podobne velikosti, ki bi se lahko pohvalila s tako živahnim in raznovrstnim kulturnim življenjem kot Ljubljana. Inovativne in tradicionalne prireditve vseh vrst, primerne za vse okuse, uspejo v staro mestno jedro pritegniti mlado in starejše občinstvo. Glasbeni in umetniški festivali, ki potekajo vse poletje, polnijo različna prizorišča na prostem. Poletne mesece slovesno sklene tradicionalna prireditev Noč v Stari Ljubljani, ki preobrazi celotno staro mestno jedro v koncertno in zabavno prizorišče. Reka zasije na Noč na Ljubljanici, ko se skozi mesto popelje procesija okrašenih in osvetljenih plovil, od ladjic do splavov, z glasbo v živo. Praznični mesec december zaznamuje mestna okrasitev v prefinjenih barvah, medtem ko vzdušje popestrijo koncerti v cerkvah, praznični sejem ter prireditve na odrih na prostem, ki jih sklene tradicionalno silvestrovanje na osrednjih ljubljanskih trgih.

Vir: Turizem Ljubljana

Prireditve na prostem

Carnival, photo: D. WedamZabavne prireditve čez dan in visoka kultura zvečer, brezplačno v srcu mesta. To je kratek opis Junija v Ljubljani na osrednjem mestnem trgu, ki pomeni uvod v poletno festivalsko dogajanje. Slednjega na prostem zaznamujejo še vsakoletne uspešnice kot so festival uličnih gledališč Ana Desetnica, Trnfest in Emonska promenada, Noč v Stari Ljubljani ter Srednjeveški dnevi.

Eden od zaščitnih znakov Ljubljane je Knjižnica pod krošnjami, "edina 100% naravna knjižnica na svetu." Priljubljene in dobro obiskane so tudi razstave na prostem, še posebej tista v Parku Tivoli s fotografijami priznanih avtorjev v velikih formatih.

Prireditve v manjših mestih in vaseh predstavljajo lokalne kulturne, ljudske in kulinarične posebnosti. Med najbolj odmevnimi so Dnevi narodnih noš ter Srednjeveški dnevi v Kamniku, Podkrimski pustni karneval na Igu ter kulinarično-zabavne prireditve na Sadni cesti med Javorjem in Jančami.

Praznično dogajanje v Ljubljani vsako leto zaznamujeta praznični sejem in obsežen program prireditev December v Ljubljani. Slednji traja ves mesec in je z raznovrstnostjo dogodkov namenjen vsem generacijam. Zabava doseže vrhunec s silvestrovanji na prostem na osrednjih mestnih trgih.

Metelkova mesto - alternativni kulturni center

Photo: Dunja WedamMetelkova je ena najbolj znanih posebnosti Ljubljane. Središče alternativne kulture, ki je nastalo iz skvota v nekdanji vojašnici, združuje raznovrstne ustvarjalne prakse in dogajanja. V okviru "Metelkove mesta"deluje vrsta glasbenih klubov, v katerih se redno vrstijo koncerti izvajalcev alternativne glasbe z vsega sveta, klubski glasbeni večeri, nastopi DJ-jev itd. Na ogled so umetniški performansi in razstave, občasno pa se na Metelkovi odvijajo tudi različni festivali. Ob živahnem dogajanju se vsak večer med seboj druži pisana množica obiskovalcev. Mogoče je srečati študente, alternativce, tuje obiskovalce Ljubljane, pa tudi povsem običajne uslužbence, ki iščejo nočno zabavo.

Zgodovina Metelkove kot kulturnega središča se je začela leta 1993, ko je severni del kompleksa na pobudo Mreže za Metelkovo, neodvisnega združenja večinoma alternativno usmerjenih umetnikov in izobražencev, zasedla skupina približno dvestotih prostovoljcev, da bi ga obvarovala pred rušenjem. Stavbe nekdanjih avstroogrskih vojašnic, zgrajene v poznem 19. stoletju, so s svojimi posegi preoblikovali številni znani in manj znani sodobni slovenski umetniki. Metelkova je v skladu z dokaj svobodnim ustvarjalnim duhom, ki ji vlada, kompleks v stalni preobrazbi.

Vir: Turizem Ljubljana

Kulinarika

Ljubljanska vinska pot (foto: Aleš Fevžer)Ljubljana leži na stičišču štirih slovenskih pokrajin. V mestu in okolici tudi zato najdete restavracije in gostilne z zelo raznoliko ponudbo. Slogi kuhanja so različni, od tradicionalnih slovenskih jedi do številnih kuhinj drugih narodov. Ena od posebnosti Ljubljane je, da številne med sicer dražjimi restavracijami ponujajo izbiro dnevnih kosil po ugodnih cenah.

Ljubljana leži na stičišču štirih slovenskih pokrajin, zato v gostilnah v mestu in okolici najdete kulinarične posebnosti in širok izbor vrhunskih vin iz vse Slovenije. Tradicionalne slovenske jedi pokrajin so v osnovi podobne jedem drugih srednjeevropskih kuhinj (z nekaj izrazitimi vplivi bližnjega Sredozemlja), v marsičem pa so tudi edinstvene. Slovenija je dežela dobrih vin, ki jih odlikujejo zlasti izrazito naravni okusi. Čeprav bližnja okolica Ljubljane ni vinorodna, mesto kot tradicionalno trgovsko središče, ki povezuje bližnje slovenske vinorodne pokrajine, nosi mednaroden naziv "mesto vina in trte."

Vir: Turizem Ljubljana

Doživetja za družine

http://www.visitljubljana.com/file/384625/aktivnosti-druzine.jpgLjubljana s številnimi zelenimi mestnimi površinami in bogastvo naravnih danosti v regiji naravnost spodbujata preživljanje časa na prostem. Tukajšnji slog življenja je izrazito aktiven. Možnosti za aktivne počitnice in sprostitev so raznovrstne, od vodnega parka z vrsto atrakcij, tematskih bazenov in savn do poletnega pustolovskega parka. Blizu so tudi termalna zdravilišča. Podeželje ponuja obilo možnosti za pohodništvo, kolesarjenje, jahanje in druga doživetja v naravi.

Ljubljana premore nadpovprečno število otroških igrišč. Igralne površine in ustvarjalne ter izobraževalne delavnice so na voljo tudi v večini muzejev. V večini hotelov je organizirano otroško varstvo, pogosti pa so tudi paketi doživetij za družine. Otrokom je namenjeno tudi veliko število kulturnih prireditev. Delavnice, lutkovne predstave in druge dejavnosti pa se predvsem poleti redno odvijajo tudi na prostem, na ulicah, trgih in v parkih.

Na voljo je še pestra izbira posebnih doživetij kot so vožnje z ladjicami po Ljubljanici, srečanja z živalmi in njihovimi skrbniki v Živalskem vrtu, obisk Hiše eksperimentov ali poučne igre v Arheološkem peskovniku.

Klubi in nočno življenje

Makalonca, photo: Makalonca archiveKavarnice z mizami na prostem na nabrežjih Ljubljanice ter lokali v starem mestnem jedru so priljubljena družabna zbirališča, kjer lahko izmerite utrip mesta. Številne med njimi popestrijo vzdušje z DJ-ji in plesnimi večeri.

Po eni strani ljubljansko nočno "sceno" izrazito zaznamuje vrsta klubov, ki v enovit koncept združujejo prvine diskoteke, gostinskega lokala in občasne glasbene nastope v živo. Ponudbo zaokrožajo še rock in jazz klubi in bari, igralniški saloni ter nekaj klubov za odrasle.

Po drugi strani Ljubljani dajejo svojstven pečat prostori ustvarjalnih praks, kakršni so izrazito sodoben Center urbane kulture Kino Šiška, Klub K4, posvečen sodobni elektronski glasbi, ki deluje že več kot 20 let, alternativno kulturno središče Metelkova mesto in še nekaj drugih.

Vir: Turizem Ljubljana

Zanimivost: Kopanje in plavanje -Kavalir: z električnim vozilom po središču Ljubljana - Vozilo na električni pogon Kavalir je brezplačna oblika mestnega prevoza, ki je prijazna tako ljudem kot okolju. Kavalirji so namenjeni predvsem starejšim, gibalno oviranim osebam in turistom in vozijo po starem mestnem jedru Ljubljane, ki je zaprto za promet. Zaradi nizke hitrosti jih lahko ustavite kar med vožnjo ali pa prevoz z njimi naročite po telefonu.

Vir: Turizem Ljubljana