Zabava in šport

Ogledi Parka Škocjanske jame

Skozi podzemni kanjon

Voden ogled boste začeli v informacijskem centru, se podali proti udornici Globočak in skozi umetni predor vstopili v umirjeno Tiho jamo, fosilni rov, poln številnih kapniških tvorb. Ob izhodu iz nje vas bo očaral pogled na podzemni kanjon Reke, ki ga boste prečkali čez Cerkvenikov most, speljan slabih 50 metrov nad strugo. Iz jame se boste vrnili na površje v Veliki dolini.

Ob reki v podzemlje

Na poti se boste lahko sami ali z vodnikom sprehodili skozi naravni vhod Reke v prvi del jame pod vasjo Škocjan. V rov iz številnih odprtin prodira naravna svetloba, pot poteka tik nad vodo. Po ogledu udornice Mala dolina in naravnega mostu, pod katerim se Reka po ozkem koritu v visokih slapovih spusti v jezero, si boste lahko ogledali še veliko dolino s Tominčevo jamo, znano po številnih arheoloških najdbah.

Po učni poti Škocjan

Park lahko doživite tudi na sprehodu po krožni učni poti okoli udornic Velika in Mala dolina ter skozi vasi Betajna, Škocjan in Matavun. Voden ali samostojen ogled se začne in konča v informacijskem centru. Na njem boste spoznali značilnosti kraških pojavov, reliefne in hidrološke lastnosti, pestro rastlinstvo in živalstvo ter bogato kulturno dediščino tega območja. Učna pot vključuje tudi ogled muzejskih zbirk v Škocjanu.


Muzejske zbirke in učna pot

»V pričujoči geološki zbirki kamnin matičnega Krasa je zapisanih spoštljivih 80 milijonov let zemeljske zgodovine ... nekatere kamnine vključujejo nekaj zanimivih in za avtohtono kraško arhitekturo pomembnih tipov naravnega kamna. V njem najdemo vse polno fosilov, med katerimi prevladujejo cele ali zdrobljene lupine rudistnih školjk, luknjičarke, apnenčeve alge, redke korale, trdoživnjaki in še nekateri drugi fosili.«

Najdbe iz Mušje jame pri Škocjanu. V tem 50 m globokem breznu so arheologi odkrili preko 600 kovinskih predmetov iz obdobja med 12. do 8. stoletjem pr. n. št. Naselji v Škocjanu ter Gradišču, predvsem pa številna grobišča in druge bogate arheološke najdbe dokazujejo, da je imel ta prostor v 1. tisočletju pred štetjem izjemen pomen. Ožgani ter razlomljeni predmeti, povečini orožje in živalske kosti iz brezna pričajo, da so v pozni bronasti dobi nad jamo potekali obredi darovanja božanstvom. 

Zanimivost: Videli boste najstarejšo napisno najdbo v Sloveniji. Na zgornjem robu bronaste situle je z zgodnjevenetskimi črkami vrezan napis .o..s.tiiare.i.

Voden ogled učne poti Škocjan za šolske skupine

Za skupine imamo pripravljen voden ogled po poti. Ogled je posebej prilagojen za šolske skupine, kjer šolarji dobijo tudi delovne liste, s pomočjo katerih spoznavamo park. Ogled traja okoli 90 min. Potrebno se je predhodno najaviti in rezervirati termin. 

Ogled učne poti Škocjan za individualne goste

Individualni gostje se lahko kadarkoli sprehodite po prav v ta namen postavljeni pešpoti okoli naravnih spomenikov Velike in Male doline, kjer so na pojasnjevalnih tablah predstavljene številne zanimivosti in značilnosti tega enkratnega območja. Pot je dolga 2 km, čas potreben za obhod in ogled vseh muzejskih zbirk je okoli 50 min. Muzejske zbirke so odprte le v času sezone (jun.-sept.) in za ogled je potrebna vstopnina (ena vstopnica za vse tri zbirke).

Vir: Javni zavod park Škocjanske jame

Učna pot Škocjan

Dobrodošli na učni poti Škocjan! V parku Škocjanske jame smo za vse obiskovalce pripravili popestritev obiska s spoznavanjem posebnosti Klasičnega krasa. Za simbol učne poti smo izbrali kapljico, spremljajte jo in popeljala vas bo po čudovitem svetu parka! Informativne table z ilustracijami, fotografijami in jedrnatim, vsem generacijam razumljivim spremnim besedilom, pomagajo k boljšemu razumevanju naravnih pojavov in kulturne dediščine, ki jih srečamo v naši okolici.

Sprehod po poti se prične in konča pred informacijskim centrom (kjer tudi kupite karte za ogled Škocjanskih jam) v Matavunu. Tam lahko dobite vse dodatne informacije in si kupite vodnik po učni poti Škocjan, ki vam nudi dodatne informacije in spremlja po poti in pri spoznavanju temeljnih značilnosti parka in Krasa.

Pot je dolga približno dva kilometra in traja predvidoma manj kot uro hoda. Pelje vas okoli Velike in Male Doline, kjer lahko uživate v prekrasnih razgledih na globoke udornice, prepadne stene, ponikajočo Reko in sosednje hribe. Del učne poti sta tudi J'kopinov in Jurjev skedenj v Škocjanu, kjer sta urejeni etnološka zbirka in zbirka odkrivanja in raziskovanja Škocjanskih jam. Tukaj se nahajata tudi maketa prečnega prereza podzemnega kanjona Reke v Škocjanskih jamah in maketa osrednjega območja parka.

Vir: Javni zavod park Škocjanske jame

Kolesarske poti

DIVAŠKI KOLESARSKI KROG

Zahtevna a izjemno slikovita pot vas najprej pelje skozi park Škocjanske jame, nato pa se po privlačnem naselju Rodik prične vzpenjat v hribovite Brkine. Na Artvižah dosežemo najvišjo točko nakar se spustimo proti dolini Reke. Severni del poti je speljan pod Vremščico ter skozi Senožeče in Laže proti Dolenji vasi, znani po samostojno stoječem taborskem stolpu. Od tu do Divače je le še streljaj čez prelaz Čebulovico.

PO PARKU

Večji del poti poteka po ožjem zavarovanem območju parka. Na njej si boste med drugim lahko ogledali cerkev sv. Helene v Gradišču pri Divači s freskami iz 15. stoletja, nekatere markantne kraške pojave, med katerimi velja izpostaviti skoraj 100 m globoko brezno Okroglica, vas Škocjan s čudovitim pogledom na sotesko Reke in manjšimi muzejskimi zbirkami, ter zanimivo spahnjenco Vnckove domačije iz začetka 17. stoletja.


BRKINSKI KROG

Ta kolesarska tura vas popelje čez razgibane flišne Brkine preko Vremske doline nazaj do izhodišča v parku. Po ne preveč strmem a dolgem vzponu se boste najprej povzpeli na t.i. slemensko cesto po vrhu Brkinov, s katere se odpirajo prelepi razgledi vse naokoli. Ob sproščujočem spustu proti Vremski dolini boste v Suhorjah, ki so naselbinski spomenik, in Vremskem Britofu lahko spoznali bogato kulturno izročilo teh krajev.

OKOLI VREMŠČICE

Kolesarski krog okoli Vremščice poteka sprva po njenem južnem pobočju vse do Košanske doline in nato naokoli še po njenem severnem delu. Po enostavnejšem ravninskem delu po Vremski dolini vas od vasi Buje čaka dolg a bogato poplačan vzpon pod sam vrh Vremščice s čudovitim panoramskim pogledom na okolico. Od dišečih in razprostranjenih visokih kraških travnikov vas do vrnitve v civilizacijo loči le še prijeten spust.

TO LIPICA and BACK

Ta pot vas bo popeljala do še ene znamenitosti Krasa - kobilarne Lipica in njenih lipicancev. Med vožnjo po Krasu si boste v Paredu lahko pogledali največjo ledenico daleč naokoli ter v vasi Lokev taborski stolp iz 15. stoletja, ki je služil za obrambo pred Turki. Kmalu se boste skozi južna vrata zapeljali v posestvo kobilarne, kjer travnike poleg lipicancev polepšajo stari hrasti.


Vir: Javni zavod park Škocjanske jame