Petmetrski dragulj

Najlepši stalagmit Postojnske jame se imenuje Briljant. Ob pogledu na to čudovito, bleščeče belo apnenčasto skulpturo se preprosto morate strinjati, da je vreden svojega imena.

Približno 5 metrov visok kapnik Briljant stoji na mestu, kjer skozi strop močneje in enakomerno kaplja. Iz vode, ki polzi po oblem temenu kapnika, se stalno in enakomerno odlaga tanka plast sige iz čistega kalcita. Zato ima kapnik tako izredno bel in bleščeč videz in ne preseneča, da je že desetletja simbol Postojnske jame in slovenskega krasa. Ob njem stoji prav po baročno okrašen kapniški steber.

Stvariteljica vseh teh lepot je siga, mineral, običajno kalcit, ki se izloča iz prezasičene vode. Siga gradi kapnike, prevleke po stenah, ponvice, skorje in druge fantastične oblike v kraških jamah. V dvorani Briljanta lahko po stenah ozadja občudujemo sigove zavese in slap iz sige, imenovan Orgle, s stropa visijo drobni stalaktiti. To je vsekakor eden najlepših prizorov zasiganega dela Postojnske jame.


Zanimivost: Rast kapnikov je izjemno počasna. Za 1 mm rasti so tako po navadi potrebna desetletja, za 1 cm stoletja, za več metrov visok stalagmit ... Kar poskusite izračunati! Med kapniškimi tvorbami ločimo stalagmite, rastejo s tal, in stalaktite, ki v obliki cevčic rastejo s stropa. Ko se združita, nastane steber.

Vir: Postojnska jama