naravni
 
pustolovski
 
reke

Zabava in šport

Pustolovski park Postojna

Pustolovski park v Postojni deluje od 21. aprila do konca oktobra. Pustolovski park Postojna je namenjen zabavi za vso družino. V parku se boste lahko iz tal dvignili med drevesne krošnje in se odpravili na pravo popotovanje med drevesi. Svet boste videli in doživeli iz druge perspektive. Koncept pustolovskega parka temelji na doživljajskem popotovanju preko posebej urejenega plezalnega poligona, ki je zgrajen med krošnjami dreves in to tako, da si obiskovalci sami izbirajo sebi primerno težavnostno stopnjo.

Sestavlja ga 5 različnih poti z 71 plezalnimi pustolovščinami. Vabljeni ste vsi, ki ste višji od 120 cm oziroma ste dopolnili vsaj štiri leta. Pustolovski park Postojna se nahaja nad vhodom v park Postojnske jame.

Vir: RDO Postojnska jama

Tematske poti

Jamborna cesta

Jamborna cesta je najstarejša prometna povezava čez znamenita Postojnska vrata, ki predstavljajo relativno širok, nizek in strateško pomemben prelaz s severnega Jadrana v Srednjo Evropo. Na označeni trasi poti med Planino in Razdrtim, po kateri so nekdaj prevažali jambore in drugi ladijski les v tržaško pristanišče, se nahaja 18 točk z zanimivimi in poučnimi informativnimi tablami. Kraji ob tej starodavni prometnici so več stoletij živeli od furmanstva. Danes so kraji ob poti odlično izhodišče za kolesarske in pohodniške izlete vseh zahtevnostnih stopenj. Na voljo je zgibanka z označeno traso. 

Naravoslovna pot Štivanjski log

Pot je speljana po okolici drevesnice Štivan. Prikazuje značilnosti biotopov v kmetijski krajini ob spodnjem toku reke Pivke, kot so gozdni logi, omejki, reka Pivka z obvodno drevnino, močvirje, jelševa loka, močvirni travniki in drugi. Primerna je tako za otroke kot za odrasle obiskovalce.

Poleg običajnih vsebinskih tabel s kratkimi besedili in ilustracijami so ob poti še raznovrstne naprave, ki obiskovalce pritegnejo, da naravo doživijo bolj neposredno in aktivno. 4 glavne vsebinske točke, 15 označenih drevesnih vrst ob poti, 11 raznovrstno opremljenih točk za spodbujanje umskih in čutnih aktivnosti obiskovalcev. Dolžina krožne poti je 1,2 km, potreben čas za ogled: 45 min

Vir: RDO Postojnska jama

Pohodne poti

Velika Krpanova pot

Pohodniška pot je dobila ime po Martinu Krpanu, legendarnem slovenskem junaku, ki je na cesarskem Dunaju obglavil turškega nasprotnika. Tu boste na svoj račun prišli ljubitelji dolgih pohodnih poti v naravi. Označena pot, dolga 91 km, povezuje celotno Notranjsko-kraško regijo. Na večdnevni turi se vam ob poti ponujajo številne naravne in kulturne znamenitosti. Pot se prične na železniški postaji v Pivki in vodi od doline Pivke prek Javornikov na Cerkniško polje, poteka čez Loško dolino pri gradu Snežnik ter se vzpne na Bloško planoto. Od tam se spusti ob Slivnici do Cerkniškega jezera in vas pripelje v Rakov Škocjan. Zadnji del se pot vzpne prek Kalica in nato do Postojne, kjer se pri železniški postaji tudi konca.

Na poti boste spoznali pomembne zgodovinske kraje, številne kulturne spomenike, grajske ruševine in ohranjene dvorce. Od blizu si lahko ogledate tipične kraške pojave in z nekaj sreče ugledate srno ali jelena, kosca, gozdnega jereba, kozaco, kacjega pastirja in druge redke ali že ogrožene živalske vrste. Pohodnikom je v pomoč zemljevid Velike Krpanove poti ter vodnik in oznake na terenu. Pot je primerna tudi za tridnevni treking po Zelenem krasu ali pa za krajše enodnevne etape.

Vir: RDO Postojnska jama

Trekingi v Postojnskem podzemlju

Prepustite se razvajati v skrivnostnih globinah postojnskega jamskega sistema, ki jih vidijo le redki izbranci. Počutili se boste, kot da ste prvi, ki stopate v to podzemno kraljestvo. Postojnsko jamo, Pivko in Črno jamo ter jamo pod Predjamskim gradom boste lahko spoznali na drugačen, bolj vznemirljiv način. Jamski trekingi se razlikujejo po težavnosti in dolžini trajanja. Enostavnejši so primerni za vsakogar, tudi za šolske skupine, in potekajo predvsem po rovih Pivke in Črne jame. Poti za zahtevnejše udeležence pa vodijo izven običajnih turističnih poti in praviloma zahtevajo nekoliko več telesne pripravljenosti.

Vir: RDO Postojnska jama  

Kolesarske poti

Grajska pot

Izlet pričnete v Postojni (hotel Sport) in vas v nadaljevanju popelje po poteh srednjeveških vitezov. Na poti, ki poteka mimo številnih vasic in cerkva, boste naleteli na tri srednjeveške gradove: grad Prestranek, grad Orehek in Predjamski grad, ruševine nekoč mogočnega baročnega gradu Haasberg in Ravbarjev stolp, edini ohranjeni ostanek nekdanjega Malega gradu. Pot si lahko popestrite z obiski Postojnske jame, jame pod Predjamskim gradom, ježo konj na posestvu Grad Prestranek, pohodom na Sv. Lovrenc ali opazovanjem ptic. Na voljo sta kolesarski vodnik in zemljevid.

Jamborna pot

Jamborna cesta je najstarejša prometna povezava čez znamenita Postojnska vrata, ki predstavljajo relativno širok, nizek in strateško pomemben prelaz s severnega Jadrana v Srednjo Evropo. Kraji ob Jamborni cesti so odlično izhodišče za kolesarske in pohodniške izlete vseh zahtevnostnih stopenj.

Iz Planine na Planinsko goro ter čez Petričev hrib in nazaj skozi Lohačo (2-3 h). Iz Studenega na hrib Sv. Lovrenc (2 h). Krožni izlet od kozolca toplarja v Belskem mimo Landola in Šmihela pod Nanosom do Predjame in nazaj (2-3h). Od cerkvice Sv. Jurija v Šmihelu do vasi Velika Brda in Fara ter nazaj v Šmihel (2 h). Iz Razdrtega na Nanos ter spust mimo Suhega vrha v vas Strane in naprej v smeri proti izhodišču (4-5 h).

Pohodniški predlogi so namenjeni posameznikom in manjšim skupinam, ki iščejo nekajurne pohode v naravo. Vsi predlogi so speljani po obstoječih in markiranih poteh ter so označeni tudi na informativnih tablah ob Jamborni cesti.

Junior

Krožna kolesarska pot Junior je primerna predvsem za najmlajše. Pelje po okolici mesta Postojna z vmesnimi postanki v vasicah, pri cerkvah in na športnem letališcu Rakitnik, kjer se lahko tudi okrepčate. V Stari vasi si lahko ogledate cerkev Sv. Antona Padovanskega, pri vasi Zalog pa cerkev Sv. Danijela s papeževim križem, ki spominja na obisk papeža Janeza Pavla II leta 1996 v Postojni. Na športnem letališču si lahko privošcite tudi panoramski ogled Postojne z okolico iz letala. Na voljo sta kolesarski vodnik in zemljevid.

Nanos

Proga vas popelje v gozdove planote Nanos in se pred Suhim vrhom spustite nazaj v dolino do furmanskega naselja Razdrto in turisticne kmetije Hudičevec. V Razdrtem si lahko privoščite sprostitev v bazenu ali savni v wellness centru Mirjam. Na gradu Prestranek se lahko ustavite na ježi ali okrepčilu. Na voljo sta kolesarski vodnik in zemljevid.

Jamska pot

Jamska pot nas popelje po čudežni deželi krasa cez 5 večjih oz. bolj znanih jam v okolici Postojne: svetovno znano Postojnsko jamo, v katero nas popelje jamski vlak; le dobrih 500 metrov dolgo, a prečudovito Otoško jamo, Jamo pod Predjamskim gradom in s predorom povezani Pivko in Crno jamo. Ljubiteljem starih zgodb priporočamo ogled majhnih cerkvic ob poti, tistim, ki si poleg kolesarjenja želite še dodatne športne aktivnosti, pa igranje košarke, odbojke na mivki, tenisa ali kopanja v bazenu v avtokampu Pivka jama. Možen je ogled vseh naštetih jam po dogovoru oziroma urniku. Na voljo sta kolesarski vodnik in zemljevid.

Vir: RDO Postojnska jama

Posestvo grad Prestranek

Na posestvu smo osredotočeni na vzrejo in oskrbo konj ter na turistično ponudbo, poleg tega pa se ukvarjamo tudi z ekološko rejo govedi in pridelavo mleka. Središče pozornosti obiskovalcev Posestva Grad Prestranek predstavlja čreda konj, pasme islandski pony, ki slovijo po svojih petih hodih, prijaznemu značaju, živahnemu temperamentu, vzdržljivosti ter barviti in gosti dlaki. Čreda premore okrog 30 konjev in velja za največjo tovrstno čredo pri nas.

Poleg individualnih ur jahanja potekajo tudi začetni in nadaljevalni tečaji angleškega jahanja. Jahanje poteka tako v pokritem, kot tudi zunanjem jahališču, možno pa je tudi terensko jahanje po čudoviti okoliški naravi. Prav tako pa prirejamo tudi izpit za Jahač 1 in Jahač 2, že vešče jahače pa pripravljamo za opravljanje licence iz dresure in preskakovanja ovir.

Vašega konja lahko nastanite v grajskem hlevu in ga predate v strokovno oskrbo. Osrednji hlev zajema več kot 45 boksov za nastanitev velikih konj, več privezov za pripravo konj, solarij, kopalnico za konje in mesto za opremo ter krmila. Pod isto streho s hlevom je tudi notranja pokrita jahalnica, velikosti 40 m x 60 m, z direktnim prehodom v garderobo, sanitarije in gostinski del z apartmaji.

Vir: RDO Postojnska jama

Ribolov na reki Unici

Svetovno priznana lokacija za muharjenje je na reki Unici pri Planini (občina Postojna). Tja prihajajo športni ribiči na lov lipanja iz celega sveta.

Vir: RDO Postojnska jama

Zanimivost: Panoramski poleti - Letališče Rakitnik pri Postojni: Panoramski poleti z letališča Rakitnik pri Postojni. Trajajo od 8 min do 1,20h in vas popeljejo nad okolico Postojne pa vse do Bohinja, Bovca, Bleda in nad Triglav.

Vir: RDO Postojnska jama