naravni
 
smučanje

Zgodovina in kultura

Partizanska tiskarna Slovenija

Tiskarna Slovenija je bila največja in tehnično najbolje opremljena partizanska tiskarna na Primorskem. Delovala je v težko dostopnem predelu pod Vojskarsko planoto od septembra 1944 do maja 1945. V njej so tiskali Partizanski dnevnik, ki je bil edini dnevni časopis v okupirani Evropi, ki ga je tiskalo kako odporniško gibanje.

Tiskarna Slovenija je v celoti ohranjena in kot kulturni spomenik že od leta 1947 odprta za obiskovalce, prav tako še vedno delujeta oba tiskarska stroja. Na manjšem oskrbnik v spomin na obisk natisne obiskovalcem priložnostni letak.

Naslov: Vojsko 64, 5280 Idrija
Lokacija: Vojsko
Kontakt: Mestni muzej Idrija, Prelovčeva 9, 5280 Idrija
Telefon: +386 (0)5 372 66 00 (informacije in najava skupin)
E-mail: tajnistvo@muzej-idrija-cerkno.si
Domača stran: www.muzej-idrija-cerkno.si
Oddaljenost od TIC Idrija: 14,7 km; 24 min vožnje

Opis poti: Partizanska tiskarna je najlažje dostopna po 14 km dolgi cesti iz Idrije na Vojsko, od koder vodita do nje dve poti. Prva vodi proti Vojščici (partizansko grobišče iz leta 1945), odcep za tiskarno je po 2 km vožnje. Ta pot je primerna tudi za avtobuse. Od parkirišča do tiskarne je okoli 20 min strme pešpoti navzdol. Druga pot vas z Vojskega pelje proti domačiji na Humu. V prvem ovinku pod omenjeno domačijo zavijete levo na gozdno cesto, ki vas pripelje pod tiskarno. Nato sledi še dobrih 5 min pešpoti navzgor. Ta pot je primerna le za osebne avtomobile.

Dostop: avtomobil, avtobus, motor, kolo, peš
Vstopnina: da
Cena vstopnice: odrasli: 2.00 €; otroci: 1.30 €
Obiskovalci: skupine, posamezniki, družine
Priporočeno trajanje ogleda: najmanj pol ure
Omogočen dostop za invalide: ne
Pomembne informacije: priporočamo primerno obutev (športni copati, pohodni čevlji)
Parkirišče: da

Vir: TIC Idrija

Partizansko grobišče vojščica

Grobišče je izvirno oblikovano kot trajen zgodovinski pomnik. Širše območje Vojskega ohranja številne pomnike iz časa druge svetovne vojne, ko je bilo tu močno oporišče narodnoosvobodilnega boja.
Vojskarji so svojo podporo partizanskemu gibanju drago plačali, saj je bila vas med vojno povečini požgana. Blizu domačije na Vojščici je spomladi 1945 divjala zadnja in najhujša sovražnikova ofenziva proti enotam 9. korpusa. Padlo je veliko partizanov, zato je na Vojščici urejeno grobišče, kjer je pokopanih 305 borcev.
Lokacija: Vojsko
Kontakt: TIC Idrija, Vodnikova 3, 5280 Idrija
Telefon: +386 (0)5 374 39 16
E-mail: tic@visit-idrija.si
Oddaljenost od TIC Idrija: 18 km, 30 min vožnje
Opis poti: Pot nas vodi po 14 km dolgi cesti iz Idrije na Vojsko, od tam se proti Vojšici nadaljuje še 4 kilometre.
Dostop: avtomobil, avtobus, motor, kolo, peš
Vstopnina: ne
Obiskovalci: skupine, posamezniki, družine
Priporočena sezona obiska: pomlad, poletje, jesen
Priporočeno trajanje ogleda: najmanj pol ure
Omogočen dostop za invalide: da
Pomembne informacije: priporočamo udobno obutev

Vir: TIC Idrija

Cerkev sv. Jožefa

Osrednji kulturnozgodovinski spomenik na Vojskem je župnijska cerkev svetega Jožefa iz leta 1669, ki je bila dolgo časa podružnica Spodnje Idrije. Šele leta 1750 je vas dobila duhovnika, leta 1807 pa je postala samostojna župnija.
Cerkev, ki se nahaja na vstopu na Vojsko, ima čudovit reliefni Križev pot iz terakote, star blizu 100 let. Notranjost cerkve krasita dva stranska oltarja in glavni oltar posvečen sv. Jožefu. Strop ladje krasijo freske, ki so bile ponovno odkrite 1983. V srcih so verjetno upodobljeni štirje veliki cerkveni učitelji. Na veliki freski prinašajo pastirji in modri z vzhoda novorojenemu svoje darove. Na koru v cerkvi služijo orgle svojemu namenu že 98 let. Pred kratkim so bile popolnoma obnovljene. Hkrati so na novo postavili še stopnice, ki vodijo na kor iz cerkve. Prej je bil dostop urejen iz zunanje strani. Od leta 2007 je cerkev še ogrevana.
Lokacija: Vojsko
Kontakt: TIC Idrija, Vodnikova 3, 5280 Idrija
Telefon: +386 (0)5 374 39 16
E-mail: tic@visit-idrija.si
Oddaljenost od TIC Idrija: 13,2 km, 21 min vožnje
Opis poti: V centru Idrije zavijemo v smeri Vojsko, kjer se začnemo vzpenjati po ovinkasti cesti in prispemo naravnost do cerkve.
Vstopnina: ne

Vir: TIC Idrija

Zanimivost:  Kamniti zid - Domačini  vemo,  da  sadove  svojega  dela  uživamo  za  ceno  žuljev  in upognjenega hrbta, saj narava ni tako radodarna kot v dolini. Skromno zemljo negujemo z vso skrbnostjo  in  ljubeznijo. Pri delu nam danes pomagajo različni stroji. Kako pa so obdelovalno površino povečevali nekoč, nam priča še lepo ohranjeno obzidje domačije Pr' Bončinu. O njegovem nastanku kroži več legend: Prva pravi, da je neki kmet dal enemu od sinov del zemljišča, na katerem je bilo veliko kamenja. Mladenič je svet očistil tako, da je kamenje zlagal v lepo obzidje. Druga  pripoveduje,  da  je  dal  posestnik  svojim  pridnim dninarjem ta del neuporabnega ozemlja. Obdarovani bajtarji  so površino  z  leti očistili kamenja  in  tako oblikovali edinstven širok zid, ki še danes obroblja domačijo.
Vir: TIC Idrija