nacionalni
 
naravni
 
gore
 
reke

Zgodovina & kultura

Zgodovina doline Trenta

Za prvo pisno omembo območja Trente velja zapis o planini Trebiščina iz leta 1326. Na začetku 16. stoletja so se v Trenti še razprostirali gozdovi v lasti države. Kdo in kdaj je v Trenti našel železno rudo ni znano. Leta 1576 sta bili postavljeni fužini nasproti sedanje cerkve in blizu trentskega Loga ob Zadnjici. V dolino so z vseh strani začeli prihajati vojaški in zaporniški begunci ter svobodnjaki, med katerimi so prevladovali tisti iz južnotirolskega Tridenta oz. Trenta, po katerem naj bi dolina dobila ime.
Zaradi prevelikih stroškov s kopanjem in prevozom rudnik ni mogel konkurirati drugim, in okoli  leta 1750 so ga Attemsi prodali, dokončno zaprt pa je bil leta 1778. Fužine pri cerkvi je leto po zaprtju obiskal in natančno popisal prvi raziskovalec Julijskih Alp, Baltazar Hacquet. Delavci so se razkropili po različnih krajih, nekaj družin je ostalo v Trenti in rudarsko kladivo so zamenjali za pastirsko palico.

Zgodovina prve svetovne vojne je zapisala imena krajev najhujših bojev: Verdun, obrežje reke Somme, Ypres, Kras in Bovec. Po treh letih bojev ob Soči je avstrijsko-nemško vojaštvo oktobra 1917 začelo silovit napad, znan kot »čudež pri Kobaridu«, v katerem so uporabili tudi plinsko strelivo.

Čeprav so bila glavna bojišča v okolici Bovca, in od začetka doline oddaljena manj kot 10 kilometrov, je najhujši boji niso neposredno dosegli. Med prvo svetovno vojno je kot zaledje gostila najprej ruske ujetnike, ki so v strašnih razmerah gradili cesto čez Vršič. Na njihovo trpljenje in umiranje nas danes spominjata zgolj ruska kapelica na gorenjski strani prelaza in vojaško pokopališče v Trenti, kjer so ruske ujetnike pokopavali skupaj s padlimi avstrijskimi vojaki. Med vojno je Trenta ponujala začasno zavetje in prehod domačinom iz Bovca in njegove okolice, ki so morali na ukaz avstrijskih oblasti zapustiti svoje domove. Bližje glavnim bojiščem sta bili dolina Lepena in vas Soča, kjer za cerkvijo najdemo pokopališče in spomenik padlim vojakom.

Vir: Soca-Trenta

"Dom Trenta" na Logu v Trenti

Informacijsko središče Triglavskega narodnega parka v Trenti je odprto:
od 27. aprila do 30. junija: vsak dan od 10.00 - 18.00,
od 1. julija do 31. avgusta od 9.00 – 19.00,
od 1. septembra do 31. oktobra vsak dan od 10.00 do 18.00

Med 1. novembrom in 27. aprilom je Informacijsko središče v Trenti zaprto. Napovedane skupine pa lahko informacijsko središče obiščejo kadarkoli. Skupinam vodniki predstavijo muzej v slovenščini, angleščini, nemščini in italijanščini. Dom Trenta je posebej urejen za obisk invalidov: dostopne rampe, osebno dvigalo, posebne sanitarije.

V Domu Trenta so predstavljene naravne posebnosti edinega narodnega parka v Sloveniji ter bogata etnološka dediščina doline Trenta. Občasno obiskovalce pričakajo tudi priložnostne razstave. Posebnost muzeja je video instalacija Andreja Zdraviča: Skrivnosti Soče - Časovno obzorje. Od leta 2011 je v muzeju prisotna tudi instalacija Gozd - Časovni triptih.

Posebej usposobljeni vodniki Triglavskega narodnega parka vas lahko popeljejo na različno zahtevne poldnevne, enodnevne in večdnevne ture po dolini ali v okoliške gore. V zgornjem delu reke Soče, od njenega izvira do Doma Trenta so številne naravne znamenitosti in kulturni spomeniki, ki zaznamujejo podobo doline. Najlažje si jih obiskovalec ogleda z lahkim sprehodom po Soški poti. Vsak četrtek  v juliju avgustu, je organizirano strokovno vodenje z začetkom ob 9.00 uri pri koči pri izviru Soče. Vodenje traja 4- 5 ur in vključuje ogled Informacijskega središča TNP Na Logu v Trenti. Dom Trenta je središče kulturnega in drugega družabnega življenja v dolini, kjer se odvijajo različni dogodki (koncerti, gledališke in lutkovne predstave, razstave, itd.).

Vir: Soca-Trenta

Soška fronta

Vojaška pokopališča, spomeniki in spominska obeležja spominjajo na ta polpretekli čas. Ostanki utrdb in bunkerjev, po hribih dobro ohranjene »mulatiere« - vojaške tovorne poti, kaverne, strelski jarki in deli fronte še danes opominjajo, da se kaj takega  ne sme nikoli več ponoviti. Soška fronta je magnet, ki privlači zbiralce in navdušence od vsepovsod in je predstavljena v muzejih in zasebnih zbirkah.

Lahko izbirate med različnimi zasebnimi muzejskimi zbirkami, še zlasti vam svetujemo obisk trdnjave Kluže. Če se prej najavite pri društvu 1313, vas bodo njegovi člani s predstavo resnično popeljali v čase prve svetovne vojne. Trdnjava Kluže je že sama po sebi veličasten objekt na strateški lokaciji ter razpolaga z informacijsko točko in razstavnim prostorom, hkrati pa je gostitelj številnih prireditev.

Vir: Soca-Trenta

Zanimivost: Bovška hiša - Za kmečki dom z Bovškega se uporabljajo izrazi bovška hiša, bovško-trentarski tip hiše ali trentarska hiša. Dejansko gre za isti generalni tip stavbe z nekaj izpeljankami, ki se od Žage do Trente nebistveno spreminja. Na poti od zahoda proti vzhodu se spreminja le materialna obravnava stavb. Zasnova hiše in njen oblikovni izraz pa sta na celotnem področju enaka.

Vir: Soca - Trenta