nacionalni
 
naravni
 
gore
 
reke

POSEBNOSTI KRAJA

Triglavski narodni park

Triglavski narodni park spada med najstarejše in najlepše parke v Alpah. Obsega skoraj celotne Julijske Alpe v Sloveniji, leži na severovzhodu Slovenije ob meji z Italijo in blizu Avstrije. Najvišja točka parka je vrh Triglava (2864 m), po katerem je park dobil ime. Najnižja točka je v Tolminskih koritih (180 m).

V parku je bilo doslej odkritih več kot 5.500 različnih vrst živih bitij. Ob najbolj poznanih živalih, kot sta gams in orel, živita v parku še medved in ris. Samo tukaj pa najdemo: hrošča: triglavska pretnerija, metulja: trentarski rjavček, algi: pokljuški saturasturm in bohinjski oedogonij, ter bolj znane vrste: soška postrv, pri rastlinah pa Zoisovo zvončnico, mlahavo bilnico, ozkolistno preobjedo in julijski mak.

Obdelana polja, njive, travniki, senožeti in pašniki, dolinska naselja in pašne planine, značilne hiše in številni majhni seniki, hlevi in stanovi napolnjujejo tukajšnjo kulturno krajino. Sooblikoval jo je človek ter ji vtisnil tisočletni pečat svojega dela in bivanjske kulture.

Površina: 83.897 ha
Osrednje območje: 55.332 ha
Robno območje: 28.475 ha

Vir: Soca-Trenta

Kulinarika

Značilno bovško kulinariko lahko preizkusite v številnih gostilnah in restavracijah v Bovcu in okolici. Hrana temelji na lokalnem kulinaričnem izročilu in obsega bovške specialitete, degustacije sira in skute, krafe, soške postrvi, jagnjetina, divjačinske jedi in še in še.

Najbolj znana bovška specialiteta je prav bovški ovčji sir, ki se ponaša z dolgo in bogato tradicijo. Prideluje se iz surovega mleka, kar ohranja v mleku tipične lastnosti. Zgornje Posočje je alpska dolina z močnim mediteranskim vplivom, kar se odraža v specifičnih klimatskih razmerah in veliki pestrosti rastlinskih vrst. Naravne danosti in blagi tehnološki prijemi so tiste lastnosti, ki dajejo siru avtohtonost.

Vir: Soca-Trenta

Ovčjereja in sirarstvo

Trentarji in Sočani so se v preteklosti preživljali predvsem s kmetijstvom. To je bilo na skromni zemlji omejeno zlasti na pašo koz in ovčerejo. Tropi ovac so še danes razpoznavni znak doline, na nekaterih kmetijah pa izdelujejo tudi izvrsten ovčji sir.

Vir: Soca-Trenta

Zanimivost: Dolina Trente s svojo veliko raznovrstnostjo flore in favne, bogato kulturno dediščino in slikovitimi vasmi, gozdovi, rekami, jezeri, slapovi, dolinami, planinami ter visokogorjem ponuja številne priložnosti za pohodništvo.

Vir: Soca-Trenta