naravni
 
zgodovinski
 
reke

Posebnosti kraja

Festival vrtnic

Festival vrtnic postaja osrednja spomladanska kulturno-družabna prireditev, ki v mesto poleg domačinov privabi tudi goste iz vse Slovenije in iz tujine. Razstave, predavanja, strokovni ogledi, rožna tržnica, degustacije, koncerti in še marsikaj drugega, vsako leto kaj novega, kar bogati podobo in prepoznavnost mesta vrtnic.

Festival vrtnic se odvija v najlepšem mesecu leta in obiskovalcem Nove Gorice, mesta vrtnic, ponuja obilo okusnih, dišečih in poučnih doživetij: strokovne oglede rožnih nasadov v mestu in edinstvene zbirke burbonk (vrtnic 19. stoletja) na Kostanjevici, razstave (cvetlično, filatelistično in slikarsko), predstavitev knjig in pokušino jedi z vrtnicami ter še marsikaj. Na rožni tržnici se lahko kupijo vrtnice in drugi izdelki z njimi povezanimi.

Organizatorji poskrbijo za kulinarična doživetja, strokovna predavanja, pa tudi za izbor najlepše burbonke na vrtu frančiškanskega samostana na Kostanjevici (kjer se nahaja trenutno druga največja tovrstna zbirka v Evropi). Razglasi se najlepši rožni nasad v mestu in nagradi lastnika najlepše vrtnice v zasebni lasti.


Zanimivost: Tradicionalna prireditev Praznik polente se odvija vsako leto v začetku julija v Ozeljanu, v urejenem grajskem parku. S ponudbo domačih dobrot ter bogatim zabavnim in kulturnim programom privablja tako odrasle kot mladino. Obiskovalci prihajajo iz bližnjih vasi, iz širšega goriškega prostora, kot tudi od drugod.

Vino in kulinarika

Novogoriški prostor ima velik pomen tudi v kulinariki, saj se tu srečujejo vplivi iz kraške, briške, vipavske, sosednje furlanske kakor tudi italijanske kuhinje.

Tradicionalne kmečke domačije in osmice v okolici mesta so pravi naslov za vse, ki uživajo v bogati primorski kuhinji. Navdušili vas bodo ocvirki, pecivo s skuto, domači rezanci (bleki), s pršutom in smetano, kmečki krožnik in kmečka pojedina, pršut in sušena prata, siri, kuhani štruklji, divjačina pripravljena na različne načine, domači kruh in še bi lahko naštevali. Vinska trta ima v spodnji Vipavski dolini bogato zgodovino, kar potrjuje dejstvo, da imamo na tem območju širok izbor vin znanih in svetovno uveljavljenih sort. Podnebje omogoča odlično zorenje plodov vinske trte in hkrati daje vinom tega vinorodnega okoliša svojevrsten značaj. Dolina je poznana po avtohtonih vinskih sortah: zelen, pinela, malvazija in rebula.


Osmica

Pisni viri poročajo, da je pravica do osmic stara in izvira iz časov nemškega cesarja Karla Velikega (1519 – 1555). K nam je prišla z odlokom cesarice Marije Terezije (1717 – 1780). S tem odlokom so vinogradniki dobili dovoljenje, da so lahko osem dni v letu prodajali vinske viške preteklega leta v vinotočih pod vejo – 'frasko'. Od tod ime osmic in navada, da v odprto osmico povabijo na vhodna vrata pritrjeni šopki bršljana – 'fraske'.


Goriški radič

Najbolj poznani vrsti goriškega radiča sta kanarin in rosa. Kanarin ima živo rumene odtenke, medtem ko je rosa živo rdeče barve z odtenki, ki prehajajo na rožnato. Z goriškim radičem lahko pripravimo pestro paleto različnih jedi, ne zgolj solate, ampak tudi najrazličnejše pečene in kuhane jedi ter priloge.  Vir: Turistični informacijski center Nova Gorica