naravni
 
zgodovinski
 
gore

POSEBNOSTI  KRAJA

Sadje

Vse, kar tu zraste, ima še posebno poln okus. 

Obilica sonca daje pridelkom sladkost, zemlja in vetrovi z gora jim podarjajo svežino.
... češnje, hruške, marelice, slive, kaki, breskve, kostanj, ... bogastvo okusov, vonjav in barv.
Svoje najdražje presenetite s košarico sladkega, sočnega, briškega sadja.

Ponudniki briškega sadja

Vino

Briško vino je posebna zgodba. Polna doživetij, spominov, radoživega druženja, pa tudi svetovnih izkušenj. Izročilo stoletij daje sadove. Mlada generacija vinarjev prevzema znanje, izkušnje, obenem pa ustvarja, tvega in si utira poti v svet. V Brdih se vedno pogosteje rojevajo velika vina, posebno bela. Ponovno se uveljavlja rebula, nekdaj zapostavljena, zdaj znova iskana. Trte, bistveno manj obremenjene kot nekoč, pa tudi naravi prijazneje obdelana zemlja, hvaležno vračajo izkazano skrb. Vsako leto znova, v veselje Bricev in vseh, ki radi prihajajo v Brda.

 

 
Sorte grozdja in vrste vin delimo na:
avtohtone in stare lokalne sorte,
bele sorte in
rdeče sorte.

Avtohtone in stare lokalne sorte so Rebula, Pikolit, Sauvignonasse in Verduc. Mednje spadajo tudi nekatere manj poznane sorte, kot so Glera, Pošakica, Pogroznica, Muškat, Cohovka, Klarnica, Zelen, Drenik, Zelenka, Kozji sis, Sušc, Pergolin, Vitovska grganja, Tržarka, Pokalca, Sladkamenka, Dalmatinka, Kraljevina, Markaduška, Sevka, Pika. Bele sorte so Chardonnay, Sivi pinot, Sauvignon in Beli pinot. Mednje spada tudi Rumeni muškat. Rdeče sorte so Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc in Modri pinot. Rdeča sorta je tudi Refošk, Barbera, Gamay in Syrah.

Ponudniki briškega vina

Briški pridelki

Poleg slastnih, rdečih češenj in vrhunskega vina, Brda ponujajo mnogo več. Briško sadje zaradi svoje odlične kakovosti slovi daleč naokoli. Briški plodovi dozorijo na soncu, zato so dišeči in okusni. Briške gospodinje čudovite sadne okuse, vonje in barve že od nekdaj spretno uporabljajo v vsakdanji kuhinji, tudi tako, da jih na različne načine hranijo za čase, ko narava počiva. Takrat nas razveselijo z odličnimi sadnimi krhlji ali z domačo marmelado in džemom.
Sadje, stisnjene grozdne jagode, zdravilna zelišča, se v prvih zimskih dneh, ko se narava pripravlja k počitku, veselo prekuhavajo v žgajnerskem kotlu. Iz njega priteče aromatično, predvsem pa zdravilno žganje. Požirek domačega žganja pogreje in povrne moč. Na zdravje blagodejno vpliva tudi oljčno olje in med.
Postrezite si s košarico naravnih pridelkov »briškega zdravja«.

Kulinarika

Briška kuhinja, tako zelo mediteranska, neverjetno iznajdljiva in ustvarjalna. Polna privlačnih starinskih potez, pomlajena z novimi kombinacijami in preoblečena v svetovljanska oblačila.
Vse leto sveže sestavine, okusna in sočna zelenjava, domače mesnine (še posebej salame in pršut), dišeča bela polenta, bogastvo dišavnic in divjih poganjkov (hmelj, divji beluši, loboda), pa še izjemno briško oljčno olje, ki se v Brda po dveh velikih pozebah leta 1929 in 1955 ponovno vrača, so samo nekateri izmed poudarkov briške kuhinje. Ko boste pokusili še krodegine, markandele, pa skoraj pozabljene kostanjeve jedi, zavohali koromačev cvet, naredili požirek dobrega domačega tropinovca ali methanega (zdravilnega žganja), boste opojnost Brd začutili še drugače.
Tisto glavno pa seveda vedno dodajo ljudje, izkušene roke in dobro srce. Vse je pripravljeno z ljubeznijo, ki so je v enaki meri deležni tako družinski člani kot gostje.
Gostom, slučajnim popotnikom ali zvestim ljubiteljem briške pokrajine Brici radi povedo, da dobro vino ni nikoli rado samo. Ta davni in modri briški pregovor veže nase številne vrste briških jedi in pijač, značilnih za Brda od začetka 20. stoletja do druge svetovne vojne. Opisi so povzeti po knjigi Briška kuhinja, avtoric Magde Reja in Tatjane Sirk.

BRIŠKE JEDI IN PIJAČE: kruh, polenta, pogače, mineštre (kuhnje), juhe (župe), meso in golaži (toči), ribe, rastlinska hrana, jajca in jajčne jedi, mleko in mlečne jedi, testenine, riž, štruklji, ostale močnate jedi, pecivo, kostanj, sadje, pijače in kava.

Zanimivost: Praznik češenj - Največja in  najbolj odmevna kulturno – turistična prireditev, ki jo obišče že preko 30.000 obiskovalcev iz domače ter  sosednjih italijanskih in avstrijskih pokrajin, je vsekakor Praznik češenj. Dogodek  poln etnoloških vsebin, kulturnih in športnih prireditev ter zabave za vse generacije. 

Vir: Brda