naravni
 
smučanje
 
gore
 
reke

ZGODOVINA IN KULTURA

Zgodovina

Soška fronta, prva svetovna vojna v destinaciji Bovec in v dolini Soče:

Na Bovškem in v dolini Soče je potekala frontna črta med italijansko in avstro-ogrsko vojsko. Siloviti spopadi na območju Rombona, Bovške kotline, Ravelnika, Slatenika, Krnskega pogorja ter pogorja nad Tolminsko kotlino in Kobaridom so za seboj pustili številne utrdbe, kaverne, strelske jarke, ostaline in pokopališča, ki jih danes povezuje Pot miru. Dvanajst soških bitk, ki so potekale od junija 1915 do novembra 1917, se je končalo z bojem, imenovanim Čudež pri Kobaridu. V bitki, ki se je začela v Bovški kotlini, sta avstro-ogrska in nemška vojska s plinskim obstreljevanjem presenetili italijansko obrambo. Na fronti so se borili tudi bosanski, češki in madžarski vojaki.

Bovec so ves čas pretresale različne naravne nesreče. Med zadnje spadajo močnejši potresi (1976, 1998, 2004) in zemeljski plaz v Logu pod Mangartom (2000), ki je izrazito spremenil podobo pokrajine.

Zgodovinske turistične atrakcije in doživetja v Bovcu in okolici:

  • spoznavanje soške fronte po Poti miru: ogled muzejev na prostem Ravelnik in Čelo;
  • ogled predstave Društva 1313 in stalne razstave v trdnjavi Kluže;
  • ogled zasebnih zbirk zbirateljev predmetov iz soške fronte;
  • ogled stalne razstave o Bovcu v Stergulčevi hiši;
  • ogled Trentarskega muzeja.

Vir: Bovec

Trdnjava Kluže

Mogočna utrdba nad sotesko Koritnice, ena najbolj obiskanih kulturnih znamenitosti v dolini Soče, je pomemben spomenik obrambe pred turškimi vpadi, Napoleonovo vojsko in napadi v 1. svetovni vojni. Danes je trdnjava zgodovinski objekt s stalno razstavo in kulturno središče, ki gosti festival ambientalnih gledaliških umetnosti, Festival Kluže.

Doživetja v trdnjavi Kluže:

  • strokovno voden ogled trdnjave z lokalnim vodnikom;
  • ogled predstave Društva 1313 o vsakdanjem življenju vojakov na soški fronti;
  • pohod po Poti miru in ogled trdnjave Fort Hermann.

Vir: Bovec

Zgodbe Stergulčeve hiše

Muzejska zbirka o preteklosti Bovca in družini Stergulc.

Teme muzejske zbirke “Zgodbe Stergulčeve hiše”:

• Bovško kot strateška in mejna dežela;
• Andrej Stergulc (1927–2002), prvi župan občine Bovec v samostojni Sloveniji in ljubiteljski raziskovalec lokalne zgodovine;
• podobe bovških hiš (stare razglednice in fotografije Bovca v različnih časovnih obdobjih);
• zgodbe nekaterih bovških družin, osebni predmeti, priznanja, pohištvo;
• dokumentarni film;
• bovški govor in zvočni zapisi pripovedovalcev narečnih folklornih pripovedi z Bovškega;
• spominske pripovedi dogodkov iz obdobja med obema svetovnima vojnama;
• bovške osebnosti: Mihael Štrukelj, Ivo Juvančič, Ida Kravanja – Ita Rina, Anton Ocvirk.

Vir: Bovec

Muzej na prostem Čelo (650 m)

Nekdanja topniška utrdba, pomemben spomenik soške fronte in del Poti miru z razgledom na Bovško kotlino, je konec leta 1914 zgradila avstro-ogrska vojska.

200 m dolg strelski jarek s topniškima položajema, kuhinjo, bivališčema, opazovalnico, zaklonom in strelskimi linami je odigral pomembno vlogo tik pred 12. soško bitko, ko je bil iz Čela na italijanske položaje med Bovcem in Čezsočo izveden strahovit topovski napad. Muzej je odprt celo leto, vstopnine ni.

Vir: Bovec

Muzej na prostem Ravelnik (519 m)

Del avstro-ogrske obrambne črte, kjer so med soško fronto potekali strditi boji, povezuje kratka krožna pot, ki je del Poti miru. Na ogled so številni strelski in povezovalni jarki, kaverne, bunkerji ter obnovljene barake. Priporočamo vodenje po muzeju z uniformiranim vojakom Društva 1313 ali vodniki Fundacije Poti miru. Muzej je odprt celo leto, vstopnine ni.

Vir: Bovec

Vojaško pokopališče pri Bovcu

Pokopališče avstro-ogrskih vojakov padlih med soško fronto na Rombonu in Čukli sestavljajo tipski betonski nagrobniki z enakokrakim križem v krogu. Ob bližnjem križišču je obelisk iz rezanega kamna posvečen spominu na padle. Dostop do vojaškega pokopališča v Bovcu: Pokopališče leži ob križišču za Trento oz. Predel, dober kilometer iz Bovca.

Vir: Bovec

Zanimivost: Etnološka pot Bovec  - Pot, ki povezuje etnološke značilnosti in posebnosti Bovca ter poudarja pomembne zgodovinske dogodke, spremlja 11 informativnih tabel: razvoj naselja Bovec, prazgodovina in antika, staro jedro naselja, kulinarika in gostilne, kašte in bovška hiša, kultura in šolstvo ter projekt Alpe Jadran. Več si poglejte tukaj.