vsi parki
 
 
 
 
 
nacionalni
 
 
 
 
 
naravni
 
 
 
 
 
zgodovinski
 
 
 
 
 
vodni
 
 
 
 
 
zabaviščni
 
 
 
 
 
tematski
 
 
 
 
 
pustolovski
 
 
 
 
smučanje
 
 
 
morje
 
 
 
gore
 
 
 
reke
 
 
 
jezera
 
 
 
naselja
 

O goriški

Lepote Goriške regije obsegajo vse od slikovitih alpskih vrhov in dolin, vključenih v Triglavski narodni park, očarljivih vinorodnih območij Goriških Brd in Vipavske doline do hribovij v okolici Cerknega in Idrije. Med najbolj prepoznavnimi znamenitostmi območja je smaragdna reka Soča. več

Na zgornjem delu doline je slikovita Trenta z informacijsko pisarno Triglavskega narodnega parka, z muzejem in z najpomembnejšim slovenskim alpskim botaničnim vrtom Julijana. Kraji ob smaragdni reki privlačijo tako iskalce miru kot izzivalce adrenalina. Tu so na voljo številni vodni športi – od kajakaštva in kanujinga do raftanja in soteskanja. Dolino je mogoče doživeti tudi z jadralnim padalom, zmajem ali gorskim kolesom. Iz doline, ki ima največ prenočišč in gostišč v Bovcu, Kobaridu in Tolminu, je dostopno najvišje visokogorsko slovensko smučišče Kanin.

Posočje, ki na vsakem koraku razkriva izjemne naravne posebnosti, hrani tudi pretresljive spomine na najhujše bitke prve svetovne vojne. Najpomembnejše ostaline in spominska obeležja soške fronte so povezane v Pot miru. Predstavljene pa so tudi v večkrat nagrajenem Kobariškem muzeju. Še nekoliko južneje ob reki Soči ležita Tolmin in Most na Soči. V tem kraju so arheologi odkrili grobove iz železne dobe, zaradi česar sodi med pomembnejša prazgodovinska najdišča v Evropi.

Ob reki Idrijci vodijo poti proti Cerknem in Idriji. V bližini Cerknega je lepo urejeno smučarsko središče in nedavno vnovič odprta prenovljena partizanska bolnišnica Franja, muzej na prostem v skriti in težko dostopni rečni soteski.

V Idriji je doma slovita čipkarska tradicija, sem vabita na oglede nekdaj svetovno pomemben rudnik živega srebra ter grad Gewerkenegg z muzejskimi zbirkami .

Eno izmed slovenskih vinorodnih območij, kjer pridelujejo najbolj okusna in kakovostna vina so slikovita Goriška Brda severno od Nove Gorice. Med zanimivejšimi kraji je tudi Kanal, kjer vsako leto uprizarjajo skoke v Sočo s kamnitega mostu.

Novo Gorico obkrožajo še številne druge znamenitosti (Samostan Kostanjevica, Sveta Gora, Grad Kromberk, Solkanski most). Mesto obdaja Trnovska in Banjška planota, čudovit svet s popolnoma drugačnim podnebjem, poln ljudskega izročila in naravnih znamenitosti. Proti vzhodu se razliva vinorodna in zelena Vipavska dolina, nad katero krila razpenjajo jadralci in padalci z vsega sveta. Najpomembnejši mesti v Vipavski dolini sta Ajdovščina in Vipava. Na griču v bližini Vipave je vreden ogleda dvorec Zemono.

V vseh teh prijaznih krajih je doma odlično vino, avtohtone sorte, ki se odlično prilegajo k okusnim vipavskim jedem. Doživite jih lahko v gostoljubnih kleteh, na osmicah, v turističnih kmetijah in tudi na etnološko obarvanih prireditvah.


Vir: http://www.slovenia.info/?destinacije=9&lng=1