smučanje
 
gore
 
reke
 
jezera

Zabava in šport

Pohodništvo

Predlagani izleti so v naravi označeni s številkami in tudi z markacijami. Karavanke so izrazito podolgovato gorovje, visokogorsko le skrajnem vršnem delu, ki se proti vzhodu nadaljuje v sredogorje. Smer gorovja poteka od zahoda proti vzhodu. S svojim zahodnim delom predstavlja naravno državno mejo s sosednjo Avstrijo, na vzhodu pa se širi proti Kamniško-Savinjskim Alpam. Zaradi svoje prisojne lege in večinoma nezahtevnega reliefa so priljubljena pohodniška destinacija. Po karavanškem grebenu poteka tudi SLOVENSKA PLANINSKA POT oziroma “transverzala” (na vseh planinskih kartah označena s številko 1).

Najvišji vrh Karavank je Stol z nadmorsko višino 2236 m. Med zelo obiskanimi točkami v zahodnih Karavankah pa so še Kepa (2143 m), Dovška Baba (1891 m), Hruški vrh (1776 m), sedlo Rožca (1587 m), Klek (1753 m), Golica (1835 m) s Kočo na Golici (1582 m), sedli Suha (1439 m) in Kočna (1469 m), Veliki vrh (1944 m), sedlo Medvedjak (1698 m), Vajnež (najvišji vrh občine Jesenice-2104 m) in Stol (2236 m). Za opisane ture po Karavankah sta najbolj primerni izhodišči vasi Planina pod Golico in Javorniški Rovt.

Kolesarski izleti in kolesarjenje

Kolesarski izleti po občini Jesenice so zasnovani kot krožne ture in načrtovani za različne zahteve: od družinskega kolesarjenja do rekreativnega in nenazadnje zahtevnejšega gorskega kolesarjenja. Vsak izlet je po svoje raznolik, zanimiv s panoramskimi pogledi in posameznimi znamenitostmi ob poti poleg tega pa ponuja tudi gostinsko ponudbo ob poti. Predlagane razgledne točke in točke za počitek ob poti so določene glede na dolžino in zahtevnost ture, vendar tako, da še vedno ohranjajo neko razumno mejo med kolesarjenjem in turističnim ogledovanjem znamenitosti.

Smučanje

Na območju občine Jesenice se nahaja smučišče Španov vrh. Spodnja postaja se nahaja v Planini pod Golico na nadmorski višini 981 m, enosedežnica pa nas prepelje na Španov vrh na višini 1361 m. Trenutno smučišče obsega 12 ha smučišč s 5 km prog, težavnost smučišč pa je lahka do srednja.

Smučišče Španov vrh – smučarska sezona: 15. december do 31. marec (odvisno od snežnih razmer); vsak dan od 9h do 16h; ponedeljek od 12h do 16h; 7. maj do 15. december; sobota in nedelja, od 9h do 12h (v primeru zadostnega števila obiskovalcev).

Drsanje in keglanje

Drsate lahko v Športni dvorani Podmežakla ter ob primernih zimskih razmerah tudi na odprtih drsališčih: Športna dvorana Podmežakla, Odprto drsališče Jernejc (Aleksander Jernejc), Odprto drsališče Turističnega društva Golica in Naravno drsališče pri domu Pristava. Kegljaški klub Jesenice svojo dejavnost opravlja že 60 let. Svojo dejavnost opravljajo v Športni dvorani Podmežakla. Športna panoga je primerna za tekmovalno in rekreativno dejavnost za vsa starostna obdobja. Kegljanje ima zimsko sezono na ledu in poletno sezono na asfaltu.

Plavanje

Plavanje je možno v poletnih mesecih na kopališču Ukova, kjer je odprti olimpijski bazen s skakalnim stolpom, visokim 10 m. Na kopališču je tudi otroški bazen premera 12 m in globine 0,5 m. V poletnem času je na kopališču organiziranih več dejavnosti za otroke in mladostnike, plavalni tečaji za otroke in odrasle, jutranje in večerno rekreacijsko plavanje, prav tako pa so organizirani tudi tradicionalni skoki v vodo s stolpa. Prirejata se tudi triatlon in akvatlon v organizaciji Zavoda za šport Jesenice.

Trim steza Žerjavec

Trim steza Žerjavec se prične pri vodnem zbiralniku na Zgornjem Plavžu in poteka po pešpoti pobočja hriba Žerjavec. V prvi tretjini se steza vije po strmem terenu navzgor, srednji del poteka po ravnini, kjer udeleženci uživajo v čudovitem panoramskem razgledu na mesto Jesenice. Zadnja tretjina steze pa se spusti po terenu navzdol do naselja. Trim steza Žerjavec vsebuje 15 vadbenih postaj, ki so različnih težavnostnih stopenj. Dolga je 1.5 km ter ima 100 m višinske razlike. Da se ne bi izgubili, vas po stezi vodi označba »Trimček«.

Sankanje

Tradicija sankanja v vaseh pod Golico je zelo stara in je nastala iz potrebe po prevozu domačinov v dolino na delo ali v šolo pozimi, ko so bile poti zasnežene. Iz tega se je rodilo rekreativno sankanje, ki je na poteh v Karavanke zabavalo Jeseničane, kmalu pa je preraslo tudi v tekmovalni šport. Naravna sankaška proga Savske jame se nahaja v Planini pod Golico na območju Savskih jam. Vzpostavljena v 70-ih letih prejšnjega stoletja, obnovljena pa leta 1975 za potrebe evropskega prvenstva leta 1978. Poteka po gozdni cesti v dolžini 1034 m. Vzdrževana je od decembra do sredine marca, seveda odvisno od snežnih razmer. Možno je rekreacijsko sankanje. V času interkontinentalnega pokala od 15. do 25. januarja rekreativno sankanje ni možno, saj je proga pripravljena za tekmovanje v sankanju na naravnih progah, katerega se udeležujejo klubi iz različnih držav sveta. Zavod za šport Jesenice organizira tudi sankanje na progi za večje skupine ali nudi možnost izvedbe športnega dne za šole.

Krpljanje

S krpljanjem kot športom oziroma rekreativno dejavnostjo se ukvarja vedno več ljudi, ki odkrivajo lahkotnost sprehodov po snežni odeji brez utrujajočega gaženja in udiranja snežne skorje. Izjemno je priljubljeno zaradi nezahtevne tehnike in raziskovanja zimske neokrnjene narave, ki je nedostopna drugim priljubljenim zimskim športom. Na območju občine Jesenice  se nahajajo območja, ki so primerna za krpljanje. Na območjih rovtov in pašnikov pod najvišjimi vrhovi (Rogarjev rovt, Martinčev rovt, Mentnovo polje, okolica Španovega vrha, Pusti Rovt, Dobravski rovti, Pristava) in povezovalnih gozdnih cest je obilo možnosti za krajše ali daljše krpljarske sprehode po zimski pokrajini, za bolj zahtevne krpljarje pa so idealni tereni za krpljanje na pobočjih in grebenih Hruščanske in Jeseniške planine, sedlu Kočna, na Belski planini in Vajnežu.

Plezalna stena na Stari Savi

Plezalna stena je odprla svoja vrata 21.9.2013. Pod svoje okrilje jo je vzelo novo ustanovljeno Plezalno društvo Jesenice. Stena je opremljena z zelo zanimivimi smermi in vsekakor vredna obiska. Čez zimo bomo poskrbeli, da naših obiskovalcev (plezalcev) na pokriti tržnici, kjer se stena nahaja, ne bo zeblo, saj bomo uredili talno gretje in prostor delno zaprli z zaščitno zaveso. Pri steni je vedno na voljo najmanj en usposobljen varovalec, lahko si izposodite tudi vrv, varovala ali plezalne pasove (odrasli in otroški).

Vir: TIC Jesenice

Vodeni in samostojni izleti

Po občini Jesenice vam predlagamo več vodenih izletov in tudi samostojne izlete. So zanimivi in vključujejo vse pomembne naravne in kulturne znamenitosti. Namenjeni so skupinam in posameznikom, ki bi želeli odkriti mesto Jesenice in okoliške kraje v Karavankah. Za odkrivanje skritih kotičkov so najprimernejši spomladanski, poletni in jesenski meseci. Izleti za oglede narcis pa so primerni v času njihovega cvetenja. Izleti so vodeni s strani lokalnih vodnikov. Prijava na izlet je možna vsaj 5 dni pred načrtovanim prihodom. Pri oblikovanih programih je možno program tudi prilagoditi posamezni skupini in ga spremeniti. Vse izlete je možno rezervirati v TIC-u Jesenice, kjer boste dobili še več informacij.

Tematske poti

Stara rudna pot

 Stara rudna pot je pot, po kateri so včasih tovorili železovo rudo od Savskih jam, nekdaj najbogatejšega nahajališča železove rude na tem območju, do plavžev na Stari Savi. Pohod po poti boste pričeli na Stari Savi na Jesenicah. Na območju, ki je z občinskim odlokom razglašeno za kulturni spomenik, so še danes prisotni bistveni elementi fužinarskega naselja: graščina, cerkev, delavska stanovanjska hiša, plavž s pomožnimi obrati, rake in mlin. Pot poteka skozi Jesenice, mimo starega dela naselja Murova, po gozdni poti do zaselka Pejce, najprej skozi vasi Prihodi in Planina pod Golico do Savskih jam. Ob njej boste zasledili vse od »glajžnjev«, kapelic, vhodov v rove do replik rudarskih vozičkov in znamenj. Bogati jo deset informacijskih tabel, ki opisujejo težko življenje rudarjev in fužinarjev. Pred kratkim obnovljena pot je primerna za vse generacije, od najmlajših do tistih malo starejših.

Gajškova pot

Izhodišče Gajškove poti je pri opuščenih teniških igriščih na Kresu v zgornjem delu Koroške Bele, kjer je postavljena tabla z osnovnimi podatki o poti in Koroški Beli. Pot se z začetne nadmorske višine 711 metrov zložno vzpenja po gozdu in po dobri uri hoje zaključi na Pristavi v Javorniškem Rovtu na nadmorski višini 975 metrov. Dolga je okrog štiri kilometre in je označena kot lahka, nezahtevna pot. Ob poti nas vodijo tri informativne table, s katerih pohodniki lahko dobijo informacije o sami poti in o lokalnem okolju, za počitek so tu še lesene klopi in za žejne tudi pitnik za vodo.

Naravoslovna in rudarska učna pot na Javorniškem Rovtu

Učna pot je dolga 8 km, z višinsko razliko 600 m. Na njej je 15 opazovalnih točk, na katerih so postavljene ustrezne table in smerokazi. Pot je polna naravnih in zgodovinskih značilnosti, ki jih mladi raziskujejo in tako na podlagi svojih izkušenj odkrivajo zakonitosti narave in ostankov preteklosti. Učna pot ni namenjena le šolskim skupinam, ampak jo odkrivajo tudi občani in turisti.

Zanimivost: Del slovenske geološke transverzale, ki poteka po Zahodnih Karavankah od Jezerskega preko Tržiča, sega tudi na območje Jesenic oz. Javorniškega Rovta. Zahodne Karavanke so v geološkem smislu prava »mala geološka šola«, ki obiskovalcem omogoča poleg spoznavanja geoloških znamenitosti, spoznavanje karavanških gozdov, ledeniških dolin, potokov, planšarij in umetno urejenih domovanj jelenov. Številni znanstveniki in ljubitelji fosilov prihajajo na to območje in iščejo sledi davnega življenja. Zbirko najdenih fosilov iz Lepene, Spodnjih Počival in s Pristave, si je možno ogledati v Gornjesavskem muzeju na Jesenicah.

Vir: TIC Jesenice