smučanje
 
gore
 
reke
 
jezera

Posebnosti

Hokejske tekme Acroni Jesenice

Hokejske tekme so posebno doživetje v ledni dvorani Podmežakla, predvsem takrat, ko je na sporedu večni derbi med hokejskim klubom Olimpija iz Ljubljane in domačini. Tekme so postale še bolj zanimive, saj klub poleg državne lige igra tudi v EBEL ligi. Pridružite se vročekrvnemu navijanju z navijači Red Steelers!

Vir: TIC Jesenice

Interkontinentalni pokal v sankanju na naravnih progah v Savskih jamah

Je klubsko tekmovanje v sankanju na naravni sankaški progi v Savskih jamah, ki se ga udeležijo tudi tekmovalci iz klubov tujih držav. Tekmovanje poteka predvidoma v mesecu januarju in je odvisno od vremenskih razmer. Sankaška proga poteka po gozdni cesti in je naravna. Pogoji za tekme so v veliki meri odvisni od vremena. Proga se uporablja tudi za rekreacijsko sankanje, v obdobju interkontinentalnega pokala pa je namenjena le tekmovalcem.

Smuk za trofejo svinjske glave

V pustnem času Turistično društvo Golica in Sekcija svinjske glave, organizirata »Smuk za trofejo svinjske glave« na Črnem vrhu. Prireditev poteka že od leta 1967. Na pustno nedeljo se na Črnem vrhu zbere veliko število smučarjev, ki tekmujejo posamezno ali skupinsko. Na tej prireditvi lahko nastopi vsak, ki ima smisel za humor in željo po druženju. Nastopiti je možno samo s smučmi in seveda s pustno masko. Zmagovalec dobi pečeno svinjsko glavo in pokal. Na ta dan izvolijo župana, mnoga leta nazaj pa so prirejali tudi tekmovanje v lažeh. Od leta 1994 lahko nastopijo tudi otroci v svoji kategoriji, kjer zmagovalec dobi sladko svinjsko glavo. Zaželene so maske, ki predstavljajo aktualne dogodke. Tekmovanje poteka vsako leto, ne glede na vremenske razmere, saj je prireditev zelo dobro obiskana.

Zanimivost: Jožefov sejem - Je tradicionalen sejem male obrti na Jesenicah, kjer se vsako leto od 15. do 19. marca predstavijo mali obrtniki. Na stojnicah je možno kupiti izdelke različnih domačih proizvajalcev. Vso dogajanje popestrijo nastopi domačih ansamblov, otroci pa se lahko zabavajo na vrtiljakih. Vzporedno z Jožefovim sejmom poteka Teden obrti in podjetništva s podjetniškimi delavnicami in razstavami, ki so na ogled v avli Gledališča Toneta Čufarja. Ob zaključku sejma se podelijo tudi priznanja.

Triglav Trophy

Je mednarodno tekmovanje v umetnostnem drsanju, ki ga vsako leto v aprilu organizirata Drsalna zveza Slovenije in Drsalni klub Jesenice. Vsako leto se v ledni dvorani Podmežakla predstavi veliko število drsalcev članov, mladincev in mlajših mladincev iz številnih držav (Slovenija, Nemčija, Francija, Švedska, Združene države Amerike, Slovaška, Koreja, Italija, Kanada, Rusija, Japonska, Švica, Hrvaška …).

Kresovanje na Golici

Ob počastitvi praznika dela za 1. maj Planinsko društvo Jesenice organizira kresovanje pri koči na Golici. Gre za družabni dogodek, ki se ga udeležujejo predvsem domačini ter tudi obiskovalci drugih krajev.

Mesec narcis na Jesenicah

Meseca maja ko zacvetijo ključavnice narcise, Turistično društvo Golica organizira več zabavnih prireditev. V tem času se v Štefelinovi hiši odpre razstava fotografij ali drugih del. V hiši ima prostore tudi turistična pisarna, kjer lahko turisti dobijo informacije o kraju, kupijo razglednice in dobijo promocijski material. Na glavni prireditvi se po vzoru nekdanje tradicije izbira Miss narcis, ki so jo začeli izbirati že leta 1964. Veselo dogajanje popestrijo skupine pohodnikov in seveda domačini, ki vsako leto na prireditvenem prostoru v vasi organizirajo vaško veselico z domačimi ansambli.

Spominski dan na Obranci

Občina Jesenice od leta 1998 obeležuje 1. avgust kot spominski dan, prej je bil ta dan občinski praznik. Na Obranci se je 1. avgusta leta 1941 Cankarjeva četa spopadla z Nemci. To je bil prvi oborožen boj partizanov na Gorenjskem. Pred spomenikom padlih na Obranci vsako leto položijo vence.

Muzejski vlak

 V turistično - informacijskem centru Jesenice lahko rezervirate izlet - vožnjo z muzejskim vlakom po Bohinjski progi v Goriška Brda. Muzejski vlak vas bo odpeljal z Jesenic, mimo Bleda in Bohinja proti končni postaji Kanal. Za ljubitelje vožnje z vlakom, bo ta skoraj dve uri dolga vožnja po Bohinjski progi prav gotovo nepozabno doživetje. Pogledi na Blejsko jezero na številne soteske in grape, vožnja skozi predore, med katerimi je najdaljši dolg kar 6327 m…. Vsekakor pripravite fotoaparate in kamere. Na vlaku vas bodo spremljali vodniki in animatorji, ki bodo poskrbeli za dobro vzdušje in vam postregli z informacijami o vlaku in progi po kateri se boste peljali. Na vlaku je tudi poseben vagon, kjer se boste lahko odžejali in kaj majhnega prigriznili.

Na železniški postaji v Kanalu vas bodo čakali avtobusi, ki vas bodo v spremstvu vodnikov popeljali ob Soči mimo Anhovega in Plav v skrajno zahodno slovensko deželo GORIŠKA BRDA, med slikovite vasice, vinograde in sadovnjake. Na poti do Dobrovega se boste ustavili ob 23m visokem razglednem stolpu v Gonjačah na katerega se boste lahko povzpeli in Brda se nam bodo razprostrla kot na dlani. Z malo sreče boste lahko uživali v prelepem razgledu na Furlanijo, Julijske Alpe in Dolomite, na Vipavsko dolino in Kras. Nato se boste odpeljali mimo srednjeveške vasice Šmartno v središče Goriških Brd Dobrovo. V eni od lokalnih restavracij boste imeli kosilo, poskrbljeno bo tudi za zabavo. Pred odhodom domov, si boste ogledali še največjo vinsko klet v Brdih, kjer si boste za popotnico lahko kupili tudi kakšno izmed vrhunskih briških vin. V Novi Gorici se boste vkrcali na parno lepotico in se odpeljali nazaj proti Gorenjski. Rezervirajte si izlet.

Zanimivost: Bohinjska železniška proga (Transalpina) je del 717 km dolge železniške povezave Praga-Jesenice-Gorica-Trst. Zgrajena je bila med leti 1900 in 1906, kot najkrajša povezava Avstro-Ogrske monarhije z Jadranskim morjem (Trst). Med Jesenicami in Novo Gorico meri 89 km (bohinjska proga), med Gorico in Trstom pa 69 km (kraška proga). Ob otvoritvi tega kraka, leta 1906, je bil prisoten tudi nadvojvoda Franc Ferdinand. Na Bohinjski progi je skupaj 28 predorov, najdaljši je bohinjski predor pod Koblo (6327,3 m), 5 galerij in kar 65 mostov, kar jo uvršča med najatraktivnejše proge v Evropi.

Vir: TIC Jesenice