naravni
 
zgodovinski
 
jezera

Narava

Blejsko jezero

Blejsko jezero vas ne bo pustilo ravnodušnih. Vabi k številnim športnim aktivnostim, ležernemu poležavanju ali romantičnim trenutkom.

6 km pot okoli jezera je ravno prav dolga za lažjo rekreacijo, na primer sprehod ali vožnjo s kolesom. Pot vodi tudi do razglednih vzpetin – na Grajski grič in bližnje hribe od koder je čudovit razgled. Odpočijte si na eni od klopc in uživajte v razgledu na jezero z otočkom in na Karavanke v daljavi ter opazujte igro račk in labodov na vodi.

Zelo priljubljena aktivnost je veslanje, saj se Bled lahko pohvali z dolgo tradicijo veslaškega športa in gostitvijo mednarodnih veslaških tekmovanj. Poleti se lahko ohladite v vodi ali uživate na grajski plaži, ki vsako leto privablja množice turistov. V zelo nizkih zimskih temperaturah pa jezero tudi zaledeni. Bi se upali zadrsati po njegovi gladini?

Blejski otok

Na otoku je bilo nekoč svetišče boginji ljubezni Živi, danes pa tam stoji veličastna gotska cerkev Marijinega vnebovzetja.

Najprepoznavnejši simbol otoka je cerkev Marijinega vnebovzetja z dolgo in pestro zgodovino, vendar pa se za bujnim zelenjem skriva še več zanimivih otoških zgradb kot so zvonik, cerkev, kaplanija in proštija ter mala puščavnica, in nekaj skrivnostnih legend.

Zanimivost: Legenda o potopljenem zvonu Tako imenovani »zvonček želja« je leta 1534 vlil Franziskusu Patavinus v italijanski Padovi. Legenda pravi, da je takrat na blejskem gradu živela mlada, neutolažljiva vdova. Moža so ji ubili razbojniki in njegovo truplo vrgli v jezero, zato je zbrala vse svoje srebro in zlato ter dala vliti zvon za kapelo na otoku. Vendar zvon tja ni nikoli prispel. Hud vihar je potopil z ladjo in čolnarji vred. Pravijo, da se še dandanes v jasnih nočeh oglaša iz globin. Obupana vdova je po tej nesreči prodala vse svoje imetje in odšla v samostan v Rimu. Po njeni smrti je papež posvetil nov zvon in ga poslal na blejski otok. Kdor s tem zvonom pozvoni in svojo željo sporoči usmiljeni »gospe z jezera« se mu želja izpolni.

Osamelci okoli jezera

Urejene stezice nas popeljejo na veličastne osamelce nad Blejskim jezerom.

Vzpon na Stražo ni težak, pot je prijetna in obdana s smrekami, hrasti, lipami in brezami. Je manjši hrib, ki je nadvse primeren za prijeten sprehod ter poletne in zimske aktivnosti.

Osojnica je priljubljena točka fotografov, zato se pripravite na osupljiv razgled. Do Male Osojnice (685 m) je približno 45 minut hoje po strmi gozdni poti, nato pa še 20 minut do Velike Osojnice (756m). Nagrajeni boste z najlepšimi razgledi na Blejsko jezero in njegovo okolico, na Karavanke, Kamniške Alpe in Gorenjsko ravan. Z razlogom so ravno tu fotografirani poznani panoramski posnetki Bleda.

Soteska Vintgar

Doživite najbolj neokrnjeno naravo Bleda v prvih turistično urejenih koritih v Sloveniji.

1,6 km dolga soteska Vintgar je zarezana med veličastnimi navpičnimi stenami hribov Homa in Boršta, krasi pa jo reka Radovna s slapovi, tolmuni in brzicami. Čez sotesko je po lesenih mostovih in Žumrovih galerijah speljana učna pešpot, ki se zaključi z mogočnim 13 m visokim rečnim slapom Šum.

Planote

Sprostite se obdani z zelenimi gozdovi, travniki in pašniki ter izkoristite priložnost za aktiven oddih.

Planote Pokljuka, Jelovica in Mežakla ponujajo veliko možnosti za šport in spoznavanje tradicije.

Triglavski narodni park

Naužijte se idilične podobe čiste in neokrnjene narave.

V neposredni bližini Bleda leži Triglavski narodni park, ki obsega 4% celotne površine Slovenije. Razprostira se skoraj čez celotno območje Julijskih Alp in spada med najstarejše evropske parke. Njegova posebnost je razgibana neokrnjena narava, bogastvo rastlinskih vrst in domovanje številnih zaščitenih živali.

Jama pod Babjim zobom

Ena najstarejših podzemnih lepotic v Sloveniji.

Približno 300 m dolgo jamo krasijo lepe kapniške tvorbe, med njimi so kalcitni kristali, po katerih je jama najbolj znana. Posebnost so polžasto zaviti kapniki – t. i. helektiti, in veliki kalcitni kristali - t.i. skalenoedri, ki so redkost v Sloveniji.

Slap pod Iglico

Skrit v kamnitih pečinah, s čudovitiom razgledom nad okolico.

V prepadnih pečinah Iglice, tik nad Bohinjsko Belo, se skriva 24 m visok slap potoka Suhe, ki pada čez navpično steno iz permijskih neoschwagerinskih apnencev.

Dostop je lahek. Iz vasi vodi kažipot do vznožja slapa.

Pokljuška soteska

Zakladnica naravnih znamenitosti nad dolino reke Radovne.

Dolga je 2 km in v najslikovitejšem delu globoka 40 m. v apnenčasto kamnino jo je vrezala iz pokljuških ledenikov odtekajoča voda, katere ostanek je današnji potok Ribščica, pritok Radovne. Do najlepšega osrednjega dela so speljane poti za obiskovalce.
Vir: Turizem Bled